. Ma Emma napja van.
A hajléktalanság könnyen felszámolható! - Villáminterjúkkal
2013-10-16 21:11:19
A hajléktalanság könnyen felszámolható! - Villáminterjúkkal

A hajléktalanság könnyen felszámolható! - Villáminterjúkkal

A hajléktalanság - mint azt rövidke levezetésünkből is láthatják - végleg és mintegy fillérekből felszámolható, csak a jóindulat az, ami hiányzik. Közben 8 közéleti személlyel készült villáminterjúinkat is elolvashatják.


A hajléktalanság lakókonténerekkel történő teljes, 100 %-os felszámolásához - 40 ezer hajléktalannal számolva - összesen 16 milliárd forint egyszeri kifizetés szükséges. Így már minden egyes hajléktalannak külön lakókonténer jut. Mindenkinek külön-külön! Az ehhez szükséges 16 milliárd forint pl. az egy éves egészségügyi költségvetésnek alig több, mint az 1 %-a! De ha Orbán Viktor futballstadion-építési tébolyát, privát hobbiját nézzük - amit egy egész országnak kell fizetnie, mert a miniszterelnöknek ez a hobbija -, akkor a stadionépítésekre eddig bevállalt pénzeknek alig több, mint a 10 %-ából felszámolható a teljes hajléktalanság!

Bármi is jut erről az embereknek elsőként eszükbe, nekem megint ezek a szavak - és ebben a sorrendben - ugranak be elsőként: "népirtás", valamint "életfogytiglan". Rögtön ehhez kapcsolódóan, hogy megfelelő funkcióban - a Btk. Népirtás-törvénye alapján vagy egy visszamenőleges hatályú törvénykezéssel - jó eséllyel úgy hajítanám Orbán Viktort életfogytig tartó fegyházbüntetésre, hogy Alcsút-Felcsúttól a fideszes trafikbazárokig csak úgy nyekkennének belé.

Balogh Gyula egy közismert hajléktalan, aki a Város Mindenkié emberjogi csoport aktivistája. Mészáros Antóniának - az ATV Start mai vendégeként - Balogh Gyula elmondta, hogy a hajléktalanok "intim szférát" szeretnének, nem pedig "tömegszállásokat".

- 19-én lesz az üres lakás menetünk - mondta Balogh Gyula -, amivel az egyik megoldást jelezzük. Rengeteg az üres lakás, tehát nem kell más, csak támogatás. Lakhatási támogatás szociális bérlakásokban. Nagyon szegények vagyunk az európai szinten, hátulról a másodikok, ezeket kellene növelni - mondotta.

Tehát a hajléktalan Balogh Gyula további alternatívákat is felvázolt, amelyekből egyébként van annyi, mint a tenger. Nem is a megoldási lehetőségek hiányoznak, hanem Orbán Viktor miniszterelnök mentális egészségügyi állapota az, ami miatt a hajléktalanok olyan üldözést szenvednek, amilyen az aldolf hitleri II. Világháború során sem sújtotta őket, hiszen még Hitler sem büntetett senkit azon a címen, hogy szegény, tehát deviáns vagy bűnöző.

Mi keresztények vagyunk, úgyhogy abszolút el tudjuk helyezni Orbán Viktort az Emberiség legbukottabb és az Istentől leginkább megvetett antikrisztusok fekete listáján és biztosak vagyunk abban, hogy akik ilyen intézkedéseket hoztak, amilyeneket Orbán Viktor, ők a Pokol mélyére fognak kerülni.

Mint azt a hajléktalan Balogh Gyula közölte, hogy szinte a leggyengébb szellemi és morális képességű fideszes pártvezetők és miniszterek, valamint súlyos szociopatáknak nevelt utódaik is megérthessék:

- Tehát a hajléktalanság nem egy bűnözési, nem egy alkoholizmus vagy más erkölcsi probléma, hanem ez egy lakhatási probléma. Más országokban ezt otthontalannak nevezik. A lakhatást kell megoldani. Nem pediglen azt, hogy büntessenek olyan embereket, akiknek amúgy sincs egy kopejkájuk, egy fillérjük sincs.


VILLÁMINTERJÚK:

Póka László, a "Nem adom a házamat" nevű mozgalom vezetője, az ország feltétlenül egyik legtehetségesebb otthonvédője. Többek között azzal került be a média fősodrába, hogy miközben Orbán Viktor cinege utcai házánál tartott éhségsztrájkot, videoüzenetében közölte: ha nem állítják le a kilakoltatásokat, akkor betöri egy bank üvegét. Ezért - a Csányi Sándor által vezetett OTP feljelentésére - Terrorcselekménnyel fenyegetés bűntette címén 72 órára őrizetbe vették. Miután kiszabadult, a TEK (az Orbán Viktor magán-titkosszolgálataként működő (nevében) terrorelhárítás) betiltotta a multimilliárdos Orbán Viktor háza előtti éhségsztrájkot és annak indokát szinte egészében rákente Izraelre és annak budapesti nagykövetére, Ilan Morra. A magyar kormány célja egyértelműen Izrael és a zsidóság elleni uszítás volt, amivel reményeik szerint lapszélre tudják küldeni az egész otthonvédelmet. Csakhogy az izraeli nagykövet Ilan Mor nem engedett a magyar kormány uszító politikájának, hanem behívta az Izraeli Nagykövetség elé tüntetést tervező Póka Lászlót az Izraeli Nagykövetségre és közölte: a választások előtt Izraelben is jelentős otthonvédelmi tüntetések voltak, ismeri a problémát, figyelemmel kísérték Póka László munkáját is, azt megbecsüléssel illetik és semmi közük ahhoz, hogy az otthonvédőknek megtiltották a magyar miniszterelnök háza előtti tüntetést. Póka László - aki zárt körökben elmondta, hogy az izraeli nagykövet nagyon rendes és kedves volt - az Alsóörsi Hírhatárnak a hajléktalanokról, kérdésemre a következőket nyilatkozta:

- Az elmúlt akciók - Kövér, Orbán, Oktogon, Csányi - hasonlított ahhoz, mintha az utcán élnénk. Nem volt túl jó. Hideg, piszkos és kényelmetlen volt. Valamennyire hozzá lehetett szokni. A hatalom jóvoltából volt alkalmam kicsit belenézni, hogy milyen lehet egy meleg, kényelmesebb és kajával is ellátott helyen tölteni néhány napot szigorú szabályok és kiszolgáltatottság mellett. Valami hasonló lehet egy szálló is. Nem különb, mint egy börtön vagy fogda. Bár sok mindenben jobb volt, mint az utcán, de ha muszáj lenne választani, akkor inkább az utcát választanám. Szerintem nincs joga senkinek börtönnel felérő helyre kényszeríteni olyan embereket, akik nem követtek el börtönbüntetéssel járó bűnöket. Egy társadalom szerintem nem tilthatja meg, hogy egy szabad polgára megjelenjen, és ott tartózkodjon egy közterületen. Egy társadalomnak kötelessége olyan feltételeket teremteni, hogy ne kelljen tömegeknek az utcán élniük. Én ezért harcolok, hogy ez egy olyan társadalom legyen, ahol ezt meg tudjuk valósítani. Hajrá!


Domján Tibort, a Debreceni Hírhatár főszerkesztőjét is megkérdeztem, akinek a hajléktalanság felszámolása irányában rögtön egy - fentebb még nem vázolt - alternatíva jutott eszébe. Mint mondotta:

- Franciaországban pl. több millió eurót költenek arra, hogy megegyeznek szállodákkal és kisebb motelekkel, ahová el tudják helyezni a szobákba a hajléktalanokat.

Zina Mihailova, az AFH - Antifasiszta Hálózat vezetője - ugyancsak az Alsóörsi Hírhatár számára nyilatkozva - azt mondta:

- A kormány a legkényelmesebb megoldást választotta: egy tollvonással bűnözővé nyilvánította a hajléktalan embereket. A látható problémákat láthatatlanná akarják varázsolni; így van ez a szegénységgel, a rasszizmussal, az antiszemitizmussal kapcsolatban is. A demagógia, az eltussolás országában élünk.

A roma származású Hidvégi-Balogh Attila, aki neves roma jogvédő, és akit sokak szerint politikai indíttatásból távolítottak el az MTI-től, amelynek tudósítója volt, kérdésemre így nyilatkozott:

- Rendészeti eszközökkel nem lehet súlyos és mély szociális problémákat kezelni. De az sem megoldás, hogy a szőnyeg alá söprünk társadalmi ügyeket, ki- vagy másokra toljuk a felelősséget. Ha a hajléktalanokat kitiltjuk az aluljárókból, kerületekből, helyzetüket még mélyebb válságba taszítjuk. Aztán majd kik következnek? A szegények, a szőkék, a cigányok? Már így is egy szociális gettóvá váltak városok, kistelepülések. Vagy netán a közrendvédelmi telepek jobbikos ötletét valósítják meg, hogy a rasszista szavazatokra is számíthasson a kormánypárt? Rossz út felé haladunk!

Kovács Adrienn Nikoletta, az Alsóörsi Hírhatár újságírója, aki emberjogvédő és állatvédő is egyben, kérdésemre a következőket mondta:

- A hajléktalanok ugyanolyan érző emberek, mint bárki más. Nem beléjük kell rúgni, nem elnézni a másik irányba, hanem segíteni nekik. Egy hajléktalan ember nem csak egy piszkos utcai lakó. Valamikor neki is volt munkája, háza, családja. Soha nem tudhatjuk, miért került utcára. Nem tudhatjuk, mi sodorta odáig, hogy fedél nélkül maradt. A kormány üldözése a hajléktalanok ellen elképesztő. Tehetnének értük, megoldhatnák nekik a lakhatást, de nem teszik. Ez a Fidesz-kormány egy rosszindulatú, jóérzésektől mentes gonosz bagázs.

Tóth Katalin, aki könyvet is írt saját kilakoltatásáról, a hajléktalanok iránti jogvédő tevékenységeinket a Fidesz módszereivel összevetve kijelentette:

- Azzal értek egyet - ezekkel az elmebetegekkel szemben -, amit Ti képviseltek. Nevetséges, hogy az emberek vagyonát lenyúlják, utána meg üldözik őket.

A roma származású Ádám Éva egyike azoknak, akikkel gyakran találkozhatnak, akik különböző megemlékezésekre vagy demonstrációkra járnak. A jogvédő Ádám Éva így nyilatkozott:

- A magyar törvényalkotók nem a megelőzéssel vagy a helyreállítással foglalkoznak, hanem csak azzal, hogy ne lehessen az utcán látni annyi hajléktalant, hiszen a hajléktalanság jelenléte rombolja a társadalmi "összképet"! Most mégis úgy érzem, megváltozott már maga a hajléktalanság fogalma is, hiszen a bedőlt deviza hitelesek miatt családok (köztük kisgyerekesek is!) váltak fedél nélkülivé; amivel az állam nem tud mit kezdeni. Ezek az emberek, családok az utcára kerülnek. A gyerekek állami gondozásba, a szülök pedig mehetnek az utcára.

Emma Paradigma, az Alsóörsi Hírhatár munkatársa is megszólalt, aki meglepően új és roppant racionális reformötletekkel szolgált:

- Szerintem a hajléktalanszálló nem lenne rossz megoldás, amennyiben mindenkinek jutna külön helyiség. Újra kellene szőni a hajdanvolt szociális hálót. Az IKV-k [Ingatlanközvetítő Vállalat - a szerk.] már nyereségérdekeltek; fizetésképtelen ügyfelekkel nem foglalkoznak, inkább a végrehajtók szekerét tolják. Még az úgymond "karitatív" szervezetek is versenyben vannak az ingatlanmaffiával az ingatlanharácsolás terén. Az üresen álló szociális lakások felújítását olyan cégekkel kellene elvégeztetni közfeladatként, akik különböző jogcímeken, pályázatokon vagy egyéb csatornákon nagy összegű állami vagy uniós támogatásokban részesültek - ennek következtében lettek sikeresek, rendelkeznek a nagy eszközigényű építőipar felszereléseivel. Talán tartalmazhatnák a pályázati kiírások is kötöttségként, a nyerés feltételeként az ilyen szociális célú épületek rendbehozatalát. De aki közhivatalnok létére csak magának kapargatja ki a gesztenyét, az inkább ne vállaljon közfeladatot, hanem a versenyszférában mutassa meg, hogy mire képes - zárta szavait Emma Paradigma.

 

 

Cikk és interjúk: Molnár F. Árpád

2013.10.16.; Budapest, Hungary

Utoljára frissítve: 2013-10-16 23:09:56

További híreink
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Fókuszban Bővebben
Magyar Péter a Varga Judit-interjúról
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar Péter a volt feleségével, a volt igazságügyi miniszter Varga ...
2024-03-28 21:01:25, Hírek, Fókuszban Bővebben
Már református értelmiségiek is követelik Balog Zoltán lemondását
Református értelmiségiek, köztük egyetemi tanárok, lelkészek, fordítók és költők, nyílt levélben követelik Balog Zoltán lemondását, komoly visszaélések miatt vádolva őt a...
2024-03-22 12:57:56, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Romos és penészes cserelakás, amelyet felajánlott a MÁV az egyik bérlőnek, akinek a szerződését a mini-Dubaj m...
Bővebben >>