. Ma Gedeon napja van.
A lakhatás alapjog! - Chikán Kornéliát interjúvoltuk
2013-10-16 18:43:08
A lakhatás alapjog! - Chikán Kornéliát interjúvoltuk

A lakhatás alapjog! - Chikán Kornéliát interjúvoltuk

A lakhatást alapvető jognak tartja, a kormányt szociálisan bukottnak nevezte az ismert roma polgárjogi aktivista, Chikán Kornélia, aki a Nemzeti Roma Összefogás szóvivője. Az Alsóörsi Hírhatár villáminterjúja.


Chikán Kornéliáról legutóbb azt követően tudósítottunk, miután a Budapest Környéki Bíróság előtt tartott élénk spontán beszédeket, miközben az 50 áldozatot és 6 halálos áldozatot követelt romák elleni gyilkosságsorozat négy addigi vádlottjának bírósági ítélete indoklása folyt. A hirtelen kelt, bíróság előtti tüntetésen a Balassagyarmatról Budapestre utazott roma polgárjogi aktivista, Chikán Kornélia mellett ugyancsak a média kameráinak figyelmét vonta magára Terry Black, és ugyanott tartott spontán szónoklatot Szami Radics Béla is, aki Radikális Radics néven ismert.

Az ott történtekről filmünket itt láthatják, cikkünket pedig ide kattintva olvashatják.

 

 

A magát szabadúszóként is jellemző Chikán Kornéliát most a hajléktalanságról kérdeztem. Mint azt Chikán Kornélia - a most életbe lépett hajléktalanüldözési törvényről szólva is - elmondta:

- Azzal, hogy bizonyos helyszínekről eltűnnek majd a hajléktalan emberek, a probléma nem oldódik meg, csak áthelyeződik. A jelenlegi kormánynak megfizethető lakhatási megoldásokat kellene támogatni, amikhez az emberi szükségletek pontos felmérésére és a szociális szempontok hangsúlyozására lenne szükség. Mint ahogy Balogh Gyula [a Város Mindenkié csoport közismert hajléktalan aktivistája - a szerk.] is elmondta: "Nagyon szegények vagyunk!" Támogatás kell; anélkül ezt a problémát nem lehet megoldani!

Chikán Kornélia az egészséges felfogású többség nézeteit osztja, amikor közli, hogy szociális szempontból a kormány megbukott, a lakhatás pedig alapvető emberi jog. Szavai szerint:

- A jelenlegi kormány szociális szempontból megbukott! A lakhatást alapvető emberi jogként kellene kezelni, hiszen a lakáshoz kapcsolódó problémák és a társadalmi integráció nagysága szoros kapcsolatban állnak egymással. Jelenleg Magyarországon ott tartunk, hogy az állatvédők jobban védik az állatokat, mint a mostani kormány a teremtés koronáját, az embert! Az állatokat is menhelyre szállítják, gondoskodnak az ellátásukról és a fedélről! Szociális problémát büntetéssel nem lehet megoldani! - zárta gondolatait.

 

Interjú: Molnár F. Árpád

Chikán Kornélia gyermekek társaságában.

 

Chikán Kornélia és Terry Black Molnár F. Árpád filmfelvételén.

 

Chikán Kornélia a Roma Holokauszt Áldozatainak emlékére elhelyezett emléktábla előtt.

 

Utoljára frissítve: 2013-10-17 09:10:25

További híreink
Magyar Péter a Varga Judit-interjúról
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar Péter a volt feleségével, a volt igazságügyi miniszter Varga ...
2024-03-28 21:01:25, Hírek, Fókuszban Bővebben
Már református értelmiségiek is követelik Balog Zoltán lemondását
Református értelmiségiek, köztük egyetemi tanárok, lelkészek, fordítók és költők, nyílt levélben követelik Balog Zoltán lemondását, komoly visszaélések miatt vádolva őt a...
2024-03-22 12:57:56, Hírek, Fókuszban Bővebben
70 milliós vesztegetéssel vádolják az MSZP két vezérét
Korrupció miatt gyanúsítottként hallgatta ki a nyomozó főügyészség Baja Ferenc volt szocialista minisztert.
2024-03-09 13:31:55, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Baloldali, szociáldemokrata, zöld választ adna a DK, az MSZP és a Párbeszéd a jelenlegi belpolitikai krízisre....
Bővebben >>