. Ma Emma napja van.
A romák közt a második legerősebbek lettünk - Makai István (RPT)
2013-12-29 18:24:01
A romák közt a második legerősebbek lettünk - Makai István (RPT)

A romák közt a második legerősebbek lettünk - Makai István (RPT)

Budapesten, az Almássy térnél, a Barcsay u. 11. szám alatt található Roma Polgári Tömörülés (RPT) székhelyén Makai István , a szervezet elnöke nyilatkozott lapunknak.

 

Riportalany: Makai István
Interjú: Molnár F. Árpád
Fotók: Domján Tibor

 

 

Molnár F. Árpád (az Alsóörsi Hírhatár főszerkesztője) kérdése:
- Mikor és milyen céllal jött létre a Roma Polgári Tömörülés?

Makai István (a Roma Polgári Tömörülés elnöke) válasza:
- A Roma Polgári Tömörülést 2000-ben alakítottuk, idestova több, mint 13 éves múltra tekint vissza és a fő cél a romák polgárosodása, hiszen a mi filozófiánk azt mondja, hogy mindenki a saját tudásának, képességének megfelelő életpályát tudjon befutni és ne a származás tegye függővé, hogy kinek, milyen jövőt szán a sorsa. Hiszen mi azt gondoljuk, hogy igazi polgár az, aki tisztességes munkával, értékteremtő munkával, tisztességes jövedelmet tud keresni, a családját el tudja tartani és tud adózni. Hozzájárul mindannyiunk boldogulásához. Ez a fő üzenet és ez volt a fő cél. Ez egy keservesebb út és nehezebben járható, mint gondolnánk. Hát 13 év alatt a Roma Polgári Tömörülés eljutott már oda, hogy az országban a második legjelentősebb politikai entitássá vált, tehát a roma önkormányzati választásokon a második legtöbb szavazatot kapó szervezetté vált, a fővárosban pedig most már a második ciklusba visszük a Fővárosi Cigány Önkormányzatot. Úgy gondolom, hogy sokan egyetértenek azzal a felfogással, amit mi képviselünk, hogy segély helyett esélyt és hogy tisztességes lehetőséget minden egyes embernek, származástól függetlenül.

Molnár F. Árpád kérdése:
- Politikai pártok mennyiben támogatják ezt, jobb-, illetve baloldali pártok, illetve ez dinamikusan változik, vagy azért vannak állandó partnerek?

Makai István RPT-elnök válasza:
- Nem támogat egyetlen politikai párt, nem is várjuk el, hogy támogasson; a roma ügy az pártok fölött álló ügy, szakmai érdekképviseleti rendszert viszünk; sokaknak ez furcsán hangzik, de én meggyőződésből mondom azt, hogy a romaügy az nem válhat politikai prédává és egyik oldalon sem, baloldalon sem. Ez szakmai ügy és szakmai kérdésként kell kezelni; mi ezt próbáljuk csinálni.

Molnár F. Árpád:
- Köszönjük szépen.

Makai István:
- Köszönöm.


(A fotókon, balról: Molnár F. Árpád, Makai István és Oláh Gergő, a 2012-es X-Faktor győztese.)

Utoljára frissítve: 2013-12-29 18:25:47

További híreink
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Fókuszban Bővebben
Magyar Péter a Varga Judit-interjúról
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar Péter a volt feleségével, a volt igazságügyi miniszter Varga ...
2024-03-28 21:01:25, Hírek, Fókuszban Bővebben
Már református értelmiségiek is követelik Balog Zoltán lemondását
Református értelmiségiek, köztük egyetemi tanárok, lelkészek, fordítók és költők, nyílt levélben követelik Balog Zoltán lemondását, komoly visszaélések miatt vádolva őt a...
2024-03-22 12:57:56, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Karsai Dániel akként döntött, hogy 2024. március 31. napjával befejezi az ügyvédi tevékenységét és egyúttal ki...
Bővebben >>