. Ma Ervin napja van.
A szlovákok is nemzeti stadiont építenek - magánpénzből
2013-07-12 16:01:05
A szlovákok is nemzeti stadiont építenek - magánpénzből

A szlovákok is nemzeti stadiont építenek - magánpénzből

Szerdától bontják a Slovan Bratislava téglamezei stadionját, 2016-ra elkészülhet a pozsonyi klub és a szlovák válogatott otthona.


A mintegy 20 milliárd forintnak megfelelő beruházást Ivan Kmotrík magánvállalkozó fizeti, az állam kiegészít - írja a kedvenc prágai portálunk, a Dotoho blog.







Az eddig nyilvánosságra került paraméterek szerint az új stadion 20.500 ezer férőhelyes lesz. A stadion környékére szállodát, irodaházat, illetve üzleteket is építenének. Ivan Kmotrík, a Slovan klubtulajdonosa szerint az egész projekt 20 milliárd forintnak megfelelő euróért  épülhet fel. A tervek szerint leghamarabb két év múlva átadhatják az új komplexumot - hangzott el a Téglamezei Stadion mellett felállított sátorban tartott sajtótájékoztatón.

 

 

Az összeg nagy részét a stadion és a környező kereskedelmi helyiségek építésére fordítják, de a vállalkozó örül az állami hozzájárulásnak is, amelyből főleg a komplexumba kilátogató emberek magasabb komfortérzetéhez szükséges feltételeket fogják kialakítani, amelyre Kmotrík szerint a klubnak nem lenne egyébként szüksége.


Ami biztos: állami ígéret van a pótlásra, a konkrét összegről ugyanakkor még nem beszélnek. Amennyiben az állam mégsem szállna be a stadionba, akkor Kmotrík az egyszerűbb változat megépítésére tesz javaslatot.


Szlovák nemzeti stadion történelem

• Az első Fico kormány tervei szerint a Nemzeti Futballstadion 70 millió euró költséggel a szlovák főváros építette volna meg, mint beruházó.

• Iveta Radičova jobboldali kormánykoalíciója a stadionépítési terveket leállította.

• A második Fico kormány nagyszabású stadionrekonstrukciós programot hirdetett meg idén márciusban. A dotoho a terveket részletesen bemutatta.

• A legújabb folyosói pletykák szerint a szlovák kormány a stadion árának 40 százalékát finanszírozná, a kiegészítő épületekbe nem szállnak be.


 


A Dotoho Blog szerint az viszont egészen magyaros tempó, hogy a klubtulajdonos nem tudta megmondani pontosan milyen eltérés lesz a 2009-es tervekhez képest, illetve pontosan ki, mit és mennyiért fog építeni. A végső összegről "pluszmínusz tíz" beszélt, Kmotrík szerint lehetséges, hogy 60 millió euró alatt végeznek, de az sem elképzelhetetlen, hogy 70 millió euró felett.


Az egyébként magyarul is kiválóan beszélő klubtulajdonos nem kívánja megversenyeztetni a stadion részletes építési tervét, így a kritikusok szerint esélyt sem lesz, hogy kiderüljön: az állam esetleg olcsóbb és hatékonyabb megoldást tudna felmutatni.











Utoljára frissítve: 2013-07-12 16:06:33

További híreink
Magyar Péter, a hiányzó hős
Bármilyen előzmény nélkül, mint derült égből a villámcsapás, én is úgy találkoztam először Magyar Péter nevével - Bruck András FB-jegyzete.
2024-04-13 08:33:55, Hírek, Sport Bővebben
Kovács államtitkár Magyar Péterről: ezt következmények nélkül nem lehet hosszú távon művelni
Szerinte Magyart elhagyta a felesége és ez bosszúállásra sarkallja.
2024-03-22 12:58:01, Hírek, Sport Bővebben
A Momentum szerint Sulyok Tamás méltatlanná vált a köztársasági elnöki pozícióra
Bedő Dávid, a Momentum frakcióvezetője szerint két hét alatt vált méltatlanná Sulyok Tamás a köztársasági elnöki pozícióra, ugyanis hazudott a családjával kapcsolatban.
2024-03-22 12:57:58, Hírek, Sport Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar P...
Bővebben >>