. Ma Árpád napja van.
Alkotmány a gyermekek ellen - Korózs Lajos szociológus
2013-09-18 09:55:11
Alkotmány a gyermekek ellen - Korózs Lajos szociológus

Alkotmány a gyermekek ellen - Korózs Lajos szociológus

A világszerte súlyosan bírált, a Fidesz - azaz Orbán Viktor - által gyártott alkotmány a család- és gyermekellenes intézkedéseknek is alapot vetett. Erről beszélt Korózs Lajos szociológus, az MSZP elnökségi tagja.

 


Az 1958-as, egri születésű Korózs Lajos az ATV "Egyenes beszéd" című műsorában Kálmán Olgának válaszolt, aki használt azzal, hogy apró kekeckedéseivel Korózs Lajost kissé lendületbe hozta, jobban mobilizálva a képviselő igazságérzetét.

- Az Alaptörvényben vannak olyan definíciók - mondta Korózs Lajos -, amelyet nem nagyon vettek észre az emberek vagy volt olyan mondat, amit ilyen jópofának tartottak. Ilyen az egyik, hogy: "A szülő köteles gondoskodni a gyerekéről."

A katolikus falusi értelmiségi családból származó Korózs Lajos így folytatja:
- ... az első mondatban az van benne, hogy a települési önkormányzatok által eddig kötelezően működtetett feladatokat, az alapellátás területén, a szociális alapellátás területén innentől kezdve nem kell csinálni. Nem kell szociális étkeztetésnek lenni, nem kell falugondnoki szolgálatnak, tanyagondnoki szolgálatnak lenni, nem kell családsegítésnek lenni, nem kell gondoskodni a gyermekek napközbeni ellátásáról, oda nem kell óvodát, merthogy benne van az Alaptörvényben, hogy a szülő kötelezhető arra, hogy gondoskodjon a gyerekről. És ugyanígy az idősellátás kapcsán.

Korózs Lajos a szociális háló egyfajta katasztrófájáról, valamint Magyarország 10 millió lakosának a nyugdíjrendszere mintegy vagy tényleges megsemmisítése kapcsán is nyilatkozott:
- A régi Alkotmány azért sokkal erősebb hálót szőtt, mint ez a mostani, illetve hát ez már nem is szociális háló, hát ez már pókhálónak is borzalmas. Tehát itt a szociális biztonság oly' mértékben gyengült az Alaptörvénnyel (...); Magyarországon nincs társadalombiztosítás, amióta Alaptörvény van! Hát kivették az Alaptörvényből, gyakorlatilag ez alapozott meg a nyugdíjrendszer totális szétverésének szinte!

Korózs Lajos szociológus 2004 és 2006 között az Ifjúsági Családügyi Szociális és Esélyegyenlőségi Minisztérium politikai államtitkára volt, 2004-től 2010-ig pedig - 6 éven át - az Idősügyi Tanács titkára. 2006-tól 2008-ig az Országgyűlés Ifjúsági, Családügyi és Szociális Bizottságának elnöke, 2008 és 2010 közt pedig a Szociális és Munkaügyi Minisztérium államtitkára. Országgyűlési képviselő 1994-től 2010-ig volt.

 

Cikk: Molnár F. Árpád;

2013.09.18.

További híreink
A kormánymédia túltolta a valóságon Koltai Semmelweis-filmjét
Az újságcikkek címei azt sugallják, hogy nagy nemzetközi sikert ért el hétvégén a Koltai Lajos rendezte, 2,3 milliárdból készült Semmelweis-film, és a nagy torontói feszt...
2023-12-05 17:49:04, Hírek, Fókuszban Bővebben
Orbán Viktor megkapta az Állami Barátság Érdemrend első fokozatát Kazahsztánban – meleg, elvtársi légkörben
A kitüntetést Asztanában Kaszim-Zsomart Tokajev kazah elnöktől.
2023-11-03 10:49:59, Hírek, Fókuszban Bővebben
Mesterséges intelligencia süti a kiflit Debrecenben
Magyarországon elsőként mesterséges intelligencia (MI) támogatásával fejlesztett sütőipari termékekkel jelennek meg a piacon a Hajdúsági Sütödék-csoport leánycégei - jele...
2023-11-03 10:49:57, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Az újságcikkek címei azt sugallják, hogy nagy nemzetközi sikert ért el hétvégén a Koltai Lajos rendezte, 2,3 m...
Bővebben >>