. Ma Buda, Richárd napja van.
Alkotmány a gyermekek ellen - Korózs Lajos szociológus
2013-09-18 09:55:11
Alkotmány a gyermekek ellen - Korózs Lajos szociológus

Alkotmány a gyermekek ellen - Korózs Lajos szociológus

A világszerte súlyosan bírált, a Fidesz - azaz Orbán Viktor - által gyártott alkotmány a család- és gyermekellenes intézkedéseknek is alapot vetett. Erről beszélt Korózs Lajos szociológus, az MSZP elnökségi tagja.

 


Az 1958-as, egri születésű Korózs Lajos az ATV "Egyenes beszéd" című műsorában Kálmán Olgának válaszolt, aki használt azzal, hogy apró kekeckedéseivel Korózs Lajost kissé lendületbe hozta, jobban mobilizálva a képviselő igazságérzetét.

- Az Alaptörvényben vannak olyan definíciók - mondta Korózs Lajos -, amelyet nem nagyon vettek észre az emberek vagy volt olyan mondat, amit ilyen jópofának tartottak. Ilyen az egyik, hogy: "A szülő köteles gondoskodni a gyerekéről."

A katolikus falusi értelmiségi családból származó Korózs Lajos így folytatja:
- ... az első mondatban az van benne, hogy a települési önkormányzatok által eddig kötelezően működtetett feladatokat, az alapellátás területén, a szociális alapellátás területén innentől kezdve nem kell csinálni. Nem kell szociális étkeztetésnek lenni, nem kell falugondnoki szolgálatnak, tanyagondnoki szolgálatnak lenni, nem kell családsegítésnek lenni, nem kell gondoskodni a gyermekek napközbeni ellátásáról, oda nem kell óvodát, merthogy benne van az Alaptörvényben, hogy a szülő kötelezhető arra, hogy gondoskodjon a gyerekről. És ugyanígy az idősellátás kapcsán.

Korózs Lajos a szociális háló egyfajta katasztrófájáról, valamint Magyarország 10 millió lakosának a nyugdíjrendszere mintegy vagy tényleges megsemmisítése kapcsán is nyilatkozott:
- A régi Alkotmány azért sokkal erősebb hálót szőtt, mint ez a mostani, illetve hát ez már nem is szociális háló, hát ez már pókhálónak is borzalmas. Tehát itt a szociális biztonság oly' mértékben gyengült az Alaptörvénnyel (...); Magyarországon nincs társadalombiztosítás, amióta Alaptörvény van! Hát kivették az Alaptörvényből, gyakorlatilag ez alapozott meg a nyugdíjrendszer totális szétverésének szinte!

Korózs Lajos szociológus 2004 és 2006 között az Ifjúsági Családügyi Szociális és Esélyegyenlőségi Minisztérium politikai államtitkára volt, 2004-től 2010-ig pedig - 6 éven át - az Idősügyi Tanács titkára. 2006-tól 2008-ig az Országgyűlés Ifjúsági, Családügyi és Szociális Bizottságának elnöke, 2008 és 2010 közt pedig a Szociális és Munkaügyi Minisztérium államtitkára. Országgyűlési képviselő 1994-től 2010-ig volt.

 

Cikk: Molnár F. Árpád;

2013.09.18.

További híreink
Négymilliárdot szán a kormány „szurkolói programra”
2020-ban a foci-EB egyik helyszíne, 2027-ben pedig újra vizes világbajnokság házigazdája lesz Magyarország, az előkészületeket pedig már meg is kezdte a kormány.
2020-02-17 21:08:55, Hírek, Fókuszban Bővebben
Tippeljen: miért viszik egzotikus országokba a pénzünket Orbánék...?
600 millió eurós hitelkeretet biztosított Szaud-Arábiában Szijjártó Péter külügyminiszter. Miért?
2020-01-25 16:46:26, Hírek, Fókuszban Bővebben
Bőrápolási tippek a hideg téli hónapok idejére
A téli hónapok alatt a bőröd legnagyobb ellenségének a kiszáradás minősül, amellyel szemben bizony a legjobb fegyvereket érdemes bevetned. Vagyis meg kell adnod a testedn...
2020-01-22 17:27:43, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Józsefváros Önkormányzata nem teljesítés miatt felbontja a szerződését a Józsefvárosi Közbiztonsági Polgárőrsé...
Bővebben >>