. Ma Konrád, Tivadar napja van.
Az ellenzék katasztrofális (Tamás Gáspár Miklós)
2014-01-08 15:08:28
Az ellenzék katasztrofális (Tamás Gáspár Miklós)

Az ellenzék katasztrofális (Tamás Gáspár Miklós)

A gondolkodók gondolatai mentén bírálta a vadkapitalista kizsákmányoló rendszert és az ellenzék siralmas és szánalmas kommunikációit és helyzetkezelését Tamás Gáspár Miklós. A filozófus az ATV "Egyenes beszéd" című műsorában a mai napon, 8-án nyilatkozott, Mészáros Antónia felvetéseire reagálva.


- Világos, hogy itt megvalósult a legelvetemültebb burzsoá rend, ami a kommunista karikatúrákban szerepelt valamikor, hát most itt van! Ez az! - kiáltotta Tamás Gáspár Miklós (TGM). - (...) Az az ideológia, amely ellen senki nem lép föl hatékonyan, hogy azok az emberek, akik nem vesznek részt a tőkés akkumulációban és a profittermelésben, mint munkások vagy mint tőkések, azok nem emberek. Azok nem emberek, azok dögöljenek meg! Ez, ugye, a kormány programjának a lényegi összefoglalása - mondta.

Tamás Gáspár Miklós többször visszatért az ellenzék rendkívül feltűnő, roppant aránytalan tehetségtelenségére. Miközben érzékelhető volt, hogy számottevően rosszabb a véleménye az ellenzék képességeiről, mint annak hangot adna, itt is visszafogottabban csak annyit deklarált: az ellenzéknek nem csak a kommunikációja rossz, hanem az elképzelései is rosszak. Kijelentette azt is: az ellenzék válasza a kor problémáira "zéró".

- Itt van ez a szerencsétlen magyar nép - mondta szó szerint -, amely többségével a kutya nem törődik, itt van ez a tönkrement köztársaság, amelynek a helyreállítására semmi remény és az ellenzéki vezetők pedig úgy viselkednek, minthogyha itt egy normális helyzet volna, amelyben lehet ilyen hibákat elkövetni.

Érdemes hozzátenni: nyilvánvalóan privát érdekkapcsolatok tartják az MSZP erőteljesen parancsoló, tanácsaiban viszont rendkívül feltűnően lagymatag eredménytelenséget és tehetségtelenséget mutató tanácsadóját, Ron Werbert az MSZP tanácsadói székében. Olyasmi, mintha ugyanaz a kéz, amely a Fidesznek Arthur J. Finkelsteinen, a világ leggyűlölködőbb kommunikációs stratégája hírében álló, nemzeti katasztrófa gyáros kampánytanácsadóján keresztül a tuti tippeket adná, addig ugyanaz a kéz Ron Werberen keresztül szó szerint hülyét csinálna nem csak az MSZP-ből, hanem lényegileg a teljes magyarországi ellenzékből. Elképesztően feltűnő az a belterjes analfabetizmus, amellyel az Orbánnal szembenálló teljes magyarországi parlamenti ellenzék küszködik és kínlódik (a Jobbikot kivéve, mely más kategória). A szó szoros értelmében igaz lehet, hogy ha az ellenzék egy szellemileg már sérült, krónikus alkoholista hajléktalant szerződtetne tanácsadónak, az is feltűnően eredményesebben látná el a feladatát, mint ahogyan azt az ellenzék valójában egy síkon mozogva, mint egy kiterjedt csődbűntett teszi.

Ha ez a rezsim - mondta az orbánizmusról Tamás Gáspár Miklós - "további 4 évet tart, akkor lehet, hogy további 20 évet tart".

- A helyzetet tragikusnak látom! Kilátástalannak, reménytelennek, iszonyatosnak - mondotta.

Az ellenállás az elkövetkező években továbbra is jön - mondta Tamás Gáspár Miklós -, de "az utcáról! Nem a Parlamentből!"

TGM az ellenzék puhány, jellegtelen, szétmállott, elpuhult és rendkívül silány teljesítménye mellett szélesebb kört is lefedve, az ellenállásról úgy nyilatkozott:

- Magyarország az egyetlen közép-kelet-európai ország, ahol nem történik semmi!

A filozófus szerint az ellenállás nőni fog, mert - mint mondta -:

- Előbb-utóbb az alsó 6 millió is észre fogja venni, hogy éhen döglik. (...) A követelések meg fognak indulni, ezeket a követeléseket nem fogja egy mérsékelt, alig létező szakszervezeti mozgalom, nem fogja egy mérsékelt, alig létező szociáldemokrata jellegű párt moderálni és mederbe önteni, a nép magára van hagyva, és saját maga fogja kezébe venni az elégedetlenségének a kifejezését; ez nem cizellált vitaműsorokban fog történni, hanem vagy az utcán, vagy ha sehol, akkor elnéptelenedik az ország és mindenki elmenekül.

Tamás Gáspár Miklós - markánsan arra (is) célozva, hogy az ellenzék roppant tehetségtelenségét hasonló él nélkül visszhangozza a magyarországi sajtó - így kiáltott:

- Elképesztő a magyar sajtó! Elképesztő! Semmivel nem jobb, mint a politikai ellenzék.

Az 1989-es rendszerváltozás folyamatának mostani megérkezéséről "a teljes kudarc, teljes csőd" kifejezéseket használta. Mint azt közölte:

- Így elszúrni valamit, ahogy azt a mi nemzedékünk elszúrta, ez parádés!

Mészáros Antónia riporteri kérdésére - amit tőlem is gyakran kérdeznek - Tamás Gáspár Miklós hozzám hasonlóan felelt: ezek szerint nem csak akkor kell beszélni, ha az az ország sikerére vezet, hanem akkor is, ha az ország bukása nyilvánvaló, mert az embernek kötelessége, hogy ha képes rá, akkor beszéljen, írjon, aki képes gondolkodni.

Tamás Gáspár Miklós Kolozsváron született 1948.11.28-án. Négy gyermeke van. A legidősebb 1981-ben, a legfiatalabb 2005-ben született. A filozófus, politikus és közíró az 1980-as évek közepe táján lett neves ellenzéki.

Molnár F. Árpád
2014.01.08.

Utoljára frissítve: 2014-01-08 19:58:26

További híreink
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Fókuszban Bővebben
Magyar Péter a Varga Judit-interjúról
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar Péter a volt feleségével, a volt igazságügyi miniszter Varga ...
2024-03-28 21:01:25, Hírek, Fókuszban Bővebben
Már református értelmiségiek is követelik Balog Zoltán lemondását
Református értelmiségiek, köztük egyetemi tanárok, lelkészek, fordítók és költők, nyílt levélben követelik Balog Zoltán lemondását, komoly visszaélések miatt vádolva őt a...
2024-03-22 12:57:56, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Református értelmiségiek, köztük egyetemi tanárok, lelkészek, fordítók és költők, nyílt levélben követelik Bal...
Bővebben >>