. Ma Márk napja van.
Egy sor cigány, egy sortűz! - mondta a polgármester Apcon
2013-03-26 15:17:45
Egy sor cigány, egy sortűz! - mondta a polgármester Apcon

Egy sor cigány, egy sortűz! - mondta a polgármester Apcon

Most pattan ki a botrány, hogy 2012. november 21-én, a heves megyei községben, Apcon a közbiztonság miatt összeült meghallgatáson - szemtanúk elmondása alapján - hangzottak el a következő mondatok dr. Bulcsu Elemér József polgármester úrtól (Fidesz-KDNP), aki egyébként orvos: "Ezek a cigányok nem magyar emberek." "Egy sor cigány, egy sortűz." Sokakban mély felháborodást váltottak ki ezek a szavak.

Körömi Kázmér köztiszteletben álló apci lakos - korábbi polgármesterjelölt - már többszöri alkalommal tett javaslatot arra, hogyan lehetne javítani a közbiztonságot a faluban és visszaszorítani a bűncselekmények számát, mert a község a bűnözés tekintetében kiemelkedett 2012-ben. Elmondása szerint az anyagi forrás rendelkezésre állna egy térfigyelő kamera rendszer építésére, javaslataira azonban nem reagálnak. Mélységesen szégyenteljesnek tartja Bulcsu Elemér polgármester nagy nyilvánosság előtti kijelentéseit a cigányságról. Körömi Kázmér felkérte a képviselő-testületet, hívjanak össze egy rendkívüli ülést és szólítsák fel a polgármester urat a lemondásra. Azonban elhárítottak magukról minden jellegű felelősséget. Körömi Kázmér levélben is beszámolt az ügyről, melyet minden tisztelt lakosnak eljuttatott. Véleménye szerint a község csak akkor fejlődhet, ha "közösen teszünk érte". Az ő állásfoglalása - "kiállok az elesettekért, idősekért, fiatalokért, tartozzon az bármely népcsoporthoz" - példa értékű minden ember számára.


Körömi Kázmért telefonon kerestem meg az üggyel kapcsolatban, akit évek óta ismerek, mivel Apc közös lakóhelyünk és a község sorsa számomra is rendkívül fontos.

Kovács Adrienn Nikoletta:
 - Miért arrogáns, lenéző hozzáállással találkoztál a képviselő testület részéről?

Körömi Kázmér:
 - Amikor engem támad a Tisztelt Képviselő-testület azért, amit nem én, hanem a Polgármester Úr követett el és a Tisztelt Képviselő-testület pedig asszisztál hozzá, erre inkább kérem a tisztelt olvasókat, döntsék el, milyen erkölcsi értékrend szerint élhetnek! Az összetartásuk pedig jó példa arra, hogy hogyan is működik a „székünket megtartani mindenáron” hatalmi vágy, pedig az eskü szövege, amit a beiktatásukkor kellett tenni, egészen másról szól.

Kovács Adrienn Nikoletta:
 - A képviselő-testületben nem váltott ki felháborodást a polgármester úr kijelentése. Azonos lehet a szemléletmódjuk? Vagy csak a hatalom és a pozíció érdekli őket?

Körömi Kázmér:
 - Ha a testület szemléletmódja azonos lenne a Polgármester úréval (amit azért én nem gondolok), az nagyon-nagyon nagy erkölcsi és morális kérdést vetne fel, abból adódóan, hogy nekik kellene példamutatóan viselkedni a település lakói felé. De talán itt is tetten érhető az a hozzáállás, ahogy velem szemben is eljártak. Ha egy közmeghallgatáson ilyen, a cigányságot sárba tipró kijelentések hangozhatnak el egy Polgármester szájából és a település jegyzője, aki a törvényességet képviseli, valamint a Képviselő-testület nem reagálja le ezt azon nyomban, erről az a véleményem, hogy szégyent hoztak minden olyan közfeladatot ellátó emberekre, akik hivatásként próbálják tenni a dolgukat az ország bármely pontján.

Kovács Adrienn Nikoletta:
 - Kérted a képviselő-testületet is, oszlassák fel magukat és tanúsítsanak megbánást. Mit reagáltak erre?

Körömi Kázmér:
 - A településünk jó hírnevét megőrizve, próbáltam kérni a testületet, hogy kérjék meg a polgármester urat a távozásra, ha pedig erre nem hajlandó, akkor oszlassák fel magukat! Mint mondtam már, a hatalom utáni éhség nagyobb annál, minthogy lemondjanak. Még azon az áron is, hogy a településünkről alkotott eddigi pozitív vélemény el fog veszni és egyfajta „kerüld el a falut” vélemény lesz kialakulóban erről a szép faluról, amit nagyon sajnálok.


Vajon mi lesz az ügy folytatása? Mi lesz a reakciója azon embereknek, akik az esetről eddig még nem tudtak? Mindenesetre szégyen, hogy a falu neve ettől lehet ismert akár a világsajtóban is. De minthogy láthatjuk, mi folyik egy országon belül, megfigyelhető ez kicsiben, egy községen belül is.

A cikk után, de annak nyilvános megjelenése előtt Molnár F. Árpád, a HÍRHÁTTÉR főszerkesztője az alábbi kérdéssel kereste meg Körömi Kázmért:
 - Akik a bűnüldözésben a rendőrséggel és a titkosszolgálatokkal dolgoztunk, megszoktuk, hogy amikor bűnözőket tesztelünk azzal, hogy ingyenes rendőrségi védelmet kínálunk, jobbára azt is rögtön elutasítják, mondván, hogy a rendőrségi védelmük már megvan. A jelen gyakorlat pedig az, hogy a bűnözőknek sokszor fizetniük sem kell a rendőrségi védelemért, mert kimondottan politikai utasítások szólnak arról, hogy a roma származású elkövetőket nem szabad elfogni. Ugyanis a kormánynak kifejezetten célja a rasszizmus gerjesztése. Apc kapcsán mivel magyarázza, hogy az antiszociális bűnöző elemeket nem vonta ki a forgalomból Hatvan városának rendőrsége vagy más illetékes hatóság? A gyakorlat mutatja, hogy a jelenlegi kormány alatt a rendőrség, az ügyészség és a bíróság minden további nélkül tart emberjogvédők és újságírók ellen - szó szerint folyamatos nemzetközi botrányokat okozó - házkutatásokat, lefoglalásokat, fegyveres hatósági elhurcolásokat, betiltásokat olyan blőd és képtelen vádakkal, amiknél még kérkednek is azzal, hogy nekik, a hatóságoknak az igazság látszatát sem kell betartaniuk, mert azt csinálnak, amit akarnak! A rendőrség passzivitása mögött politikai vagy megvesztegetési indokokat sejt?

Körömi Kázmér:
 - Számomra a politika bűn, legyen az bármily színű vagy oldalú! Amikor a kisemberek szociális érzékenységét kihasználva lépkednek fel politikai ambíciókkal rendelkező emberek a hatalom csúcsa felé, az számomra elfogadhatatlan! A politikára egyébként nincs is szükség az én értékrendemben! Szakértelemre, hozzáértő emberekre van szükség, akikből pedig bőven van ebben a kis országban, higgyék el! A politika nélkül ez az ország már régen olyan szinten lenne, mint akár Ausztria, Belgium és még sorolhatnám.

 - Köszönjük az interjút!


Kovács Adrienn Nikoletta és Molnár F. Árpád riportja.
2013.03.26., Apc és Budapest; Hungary.

Utoljára frissítve: 2013-03-27 21:15:40

További híreink
A bántalmazott nép és a kritikát nem tűrő remény
Demokratának lenni, azt jelenti, hogy megengedjük magunknak és másoknak is azt, hogy kérdései, sőt kételyei legyenek – Perintfalvi Rita FB-jegyzete.
2024-04-21 10:22:49, Hírek, Fókuszban Bővebben
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Fókuszban Bővebben
Magyar Péter a Varga Judit-interjúról
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar Péter a volt feleségével, a volt igazságügyi miniszter Varga ...
2024-03-28 21:01:25, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Baloldali, szociáldemokrata, zöld választ adna a DK, az MSZP és a Párbeszéd a jelenlegi belpolitikai krízisre....
Bővebben >>