. Ma Ervin napja van.
Ismerkedj meg a súlyemelő öv használatával és fontosságával!
2021-02-11 20:53:00
Ismerkedj meg a súlyemelő öv használatával és fontosságával!

Ismerkedj meg a súlyemelő öv használatával és fontosságával!

Számos olyan felszerelés létezik, amely kifejezetten lényeges annak érdekében, hogy biztonságosan és hatékonyan tudd gyakorolni a sportágat. Ilyen az elengedhetetlen súlyemelő öv is. Érdemes minél előbb beszerezned a legmegbízhatóbb és számodra legideálisabb darabot, amellyel sokkal eredményesebb lehetsz és odafigyelhetsz biztonságodra is. 

 

Mire való a súlyemelő öv?

 

Míg régebben a súlyemelő övet elsősorban versenysportolók használták olimpiai súlyemelés, valamint erőemelés területén, ma már sokkal szélesebb körben elterjedt. Így egyre több hobbisportoló is használja, azonban sok esetben helytelenül vagy nem megfelelő helyzetekben. Így mielőtt még te is szaladnál a boltba, hogy megvásárold a legújabb súlyemelő övek egyikét, érdemes utánanézned, hogy valóban szükséged van-e rá és ha igen, akkor hogyan célszerű alkalmaznod. 

 

A súlyemelő öv elsődleges feladata a hát alsó részére nehezedő nyomás csökkentése. Mindez akkor érzékelhető, mikor a súly emelésekor kiegyenesedik a sportoló. Mindemellett hasznos a fej fölötti munka végrehajtása esetében is, hiszen megakadályozza a túlzott hiperextenziót, azaz hátrahajlást, amely káros lehet a derékra és a gerincre nézve. 

 

Az öv használata révén a hasüreg tartalma összenyomódik, így a hasűri nyomás emelkedik, amely eredményeképpen megfelelő támogatást nyújt az alsó hát csontjai előtt, valamint segíti a gerincmerevítő izmok munkáját is. Továbbá a hiperextenzió ellen úgy véd, hogy az alsó hát körül egy masszív falat képez, amely által korlátozza a hát mozgását, és megakadályozza a csavarodást és az oldalra dőlést egyaránt. 

 

Hogyan válassz ideális súlyemelő övet?

 

A súlyemelő öv, mint minden más súlyemelő felszerelés kifejezetten hasznos. Viselése által a sportoló olyan információkat kap, amely segít számára abban, hogy tisztában legyen a hát pozíciójával. Ahhoz azonban, hogy használata optimális legyen, nagyon szorosan szükséges felvenni, ami nem minden esetben egyszerű folyamat. A súlyemelő öv használata során tisztában kell lenned azzal, hogy a vérnyomás megnövekszik, így nem szabad sok ideig fent hagyni. 

 

Összességében két helyzetben elengedhetetlen a használata: maximális terhelés alkalmazása esetében - guggolásnál vagy felhúzásnál -, valamint fej fölötti munkánál - nyakból nyomásnál. Nem szükséges minden egyes gyakorlatnál használni, hiszen sokkal több kárt okozhatsz ezzel magadnak, mint hasznot. Így leginkább haladó súlyemelőknek szükséges megismerkedni helyes használatával, kezdőknek, akik még nem dolgoznak nagy súlyokkal és nem sajátították még el a helyes technikákat, nincs szükségük az eszközre.

További híreink
A bántalmazott nép és a kritikát nem tűrő remény
Demokratának lenni, azt jelenti, hogy megengedjük magunknak és másoknak is azt, hogy kérdései, sőt kételyei legyenek – Perintfalvi Rita FB-jegyzete.
2024-04-21 10:22:49, Hírek, Fókuszban Bővebben
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Fókuszban Bővebben
Magyar Péter a Varga Judit-interjúról
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar Péter a volt feleségével, a volt igazságügyi miniszter Varga ...
2024-03-28 21:01:25, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar P...
Bővebben >>