. Ma Emma napja van.
Természet és játszóterek: Be az erdőbe
2013-10-27 11:55:35
Természet és játszóterek: Be az erdőbe

Természet és játszóterek: Be az erdőbe

Be az erdőbe! - Ezt a tanácsot adta a delejjel, vagyis az elektromossággal napi kapcsolatban álló szakember barátunk, amikor szóba került a minket már mindenhol körülvevő elektroszmog témája.

 

Cikk: Emma Paradigma
(Alsóörsi Hírhatár)

 

 

"Be az erdőbe"

Ezt a tanácsot adta a „delej”-jel, vagyis az elektromossággal napi kapcsolatban álló szakember barátunk, amikor szóba került a minket már mindenhol körülvevő elektroszmog témája.

Az elektromágneses hullámok kereszttüzéből nincs menekvés; kábelek, drótok a falakban, kisebb-nagyobb kütyük és ketyerék körülöttünk, antennaerdők a háztetőkön - már ugyanúgy hozzátartoznak az életünkhöz, mint a kezünk, meg a lábunk. Az Echelon-eszközök, a műholdak, a radarok és a legújabb technika állandó, idegrendszerünkre gyakorolt hatását nem tudjuk kiküszöbölni, de egy kis enyhülést találunk a természetben, az erdőben - kivéve, ha mobiltelefonnal és walkman-nal felszerelkezve indulunk kirándulni.

A visegrádi Mogyoróhegy jó választás, ha nem csak a fákat akarjuk ölelgetni magányosan az erdő mélyén. A játszótér a fából készült népi játékokkal rendkívül népszerű; igaz, hogy szálka mehet a kezünkbe - meg máshová -, mégis, újra kipróbáljuk rajtuk az ügyességünket. A legnagyobb baja ezeknek a faszerkezeteknek, hogy nem időtállóak, az önkéntes munkában végzett javítgatások csak ideig-óráig elegendőek. Az izgalmasabb, forgó-mozgó játékok - amelyek a kezdetekkor még működtek - lassan szétestek, eltünedeztek. A meglévők megkoptak, kiszáradtak.

A Pilisi Parkerdő Zrt. élenjár a kirándulóhelyek kialakításában, ami nagyon dicséretes; legutóbb a Rám-szakadékban nyitottak meg egy új tanösvényt. A szépen kialakított környezetben azonban leginkább sétálni lehet és "rendesen viselkedni" szabad. A gyerekek azonban csimpaszkodni, mászni, ugrálni vagyis játszani szeretnek - életkorukból adódóan, ezért akkor teszünk értük a legtöbbet, ha ennek megteremtjük a feltételeit.

A fémből készült, strapabíró játszóterek a fémgyűjtők martalékául estek vagy felváltották az uniós szabvány szerinti agyoncsicsázott, őrzött játszóterek. A zöldövezetbe pedig nem nagyon illenek a műanyag tárgyak. Az ötletes fajátékok, fából készült labirintusok, témaparkok nagyon csábítóak, a fiatalokat önkéntes mozgásra késztetik - a mindennapos iskolai testnevelésnél jóval hatékonyabban.

Az emberek szeretnek hintázni. Fahintákon a Mogyoróhegyen, vagy óriáskeréken a Vidámparkban.

A Vidámparkot már elvették tőlük. A Mogyoróhegyi játszó-rét ne legyen az enyészeté.

További híreink
Havas Henrik építené Gattyán György médiabirodalmát
A politikusok korrupciós ügyeit és a gazdasági szereplők visszaéléseit szeretné felgöngyölíteni oknyomozó csapatával Havas Henrik. A legendás televíziós szakember a napok...
2024-04-18 17:49:41, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
Vitézy Dávid szerint öt éven belül megépülhet a vidámpark Budapesten
Az önkormányzati választáson főpolgármesterként induló Vitézy Dávid a BKK-rendészet megerősítése után új szórakoztató központot ígér a budapestieknek – és még közpénz se...
2024-04-18 17:49:40, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
A világ legnagyobb IT vállalata tarol a használt laptopok piacán is
A használt laptopok piacán számos márkával találkozhatunk, de főleg a legnagyobbak jól bejáratott sorozatai tűnnek fel. Nem véletlen, ugyanis ezek már bizonyítottak, tart...
2024-04-12 14:15:10, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A Petőfi Sándorról és a márciusi ifjakról szóló történelmi kalandfilmet a nyitóhétvégéjén több mint 75 ezren n...
Bővebben >>