. Ma Konrád, Tivadar napja van.
Terry Black szónokolt a romagyilkossági ítéletnapon!
2013-08-09 12:58:08
Terry Black szónokolt a romagyilkossági ítéletnapon!

Terry Black szónokolt a romagyilkossági ítéletnapon!

Terry Black a kamerák kereszttüzében tartott spontán szónoklatot a romagyilkossági tárgyalássorozat ítélethozatala napján, 2013. augusztus 6-án, a Budapest Környéki Törvényszék épületétől 4-5 méterre. Számos gondolatát kizárólag a mi kameránk rögzítette!

Összeállítás: Molnár F. Árpád.

Felvételek: Molnár F. Árpád és Kovács Adrienn Nikoletta.

Budapest, Hungary.

 - Nem szabad ugyanazt csinálni, amit ők - mondta Terry Black a rasszistákról és a gyilkosokról. - Legyünk őszinték - folytatta -: köztünk is vannak, sajnos, akik megfélemlítenek másokat. Van jó ember, rossz ember. Ennyi! Felejtsük el, hogy ki a cigány, ki a Jobbikos, balos. (...) Mi cigányok vagyunk? Nem. Magyar. Nem más; mindegyikünk magyar.

Egy roma asszony, aki vidékről utazott Budapestre, helyeselve közbeszólt:
 - Mi magyar állampolgárok vagyunk.

 - Így van! - válaszolt Terry Black.

A roma asszony azonnal így folytatta:
 - De cigány nemzetiségűek.

Terry Black reflexiója:
 - Erről van szó!

Szami Radics Béla, aki Radikális Radics néven is ismert, 2-3 méterrel odébb a Jobbik Magyarországért Mozgalom nevű pártról és a nácikról szónokolt:
 - Féltem a gyerekeinket! (...) Ezek gyilkolni akarnak! Ki akarnak irtani minket! (...) Én most személyesen ígéretet teszek arra, hogy én soha többet egyetlen romával sem fogok vitába szállni. Mindenkinek el fogok menni, ha meghirdet demonstrációt és mindenki menjen el, ugyanúgy mindenkihez. Mindenkihez; akár Aladár [Horváth Aladár - a szerk.] hív meg, akár Jenő [Setét Jenő - a szerk.], mert mindegyik a javunkat akarja, nem az ellenségeink és csak együtt leszünk erre képesek. (...) 200 ezer roma lakik Budapesten! És 60-an megyünk ki!

 - Hány cigányvajda van itt? - folytatta Terry Black. - Egyet szeretnék itt látni. Akinek megvan a pénze rá, hogy segítse a saját faját. Hány cigány vajda van itt?! - tette fel ismét a kérdést. - Egyetlen egy se! - mondta nyomatékosan. - De amikor a pénzt be kell gyűjteni, akkor mindenki ott van.

A balassagyarmati, roma származású Chikán Kornélia hangosan kiáltotta:
 - Kormányszinten dől el minden! Kormányszinten dől el minden!

Nem sokkal később Terry Black folytatta:
 - Van Magyarországon rasszizmus. Van. És minden téren. A-tól a Z-ig.

Alig később Chikán Kornélia mondotta:
 - Nem tudunk beilleszkedni, mert nem engedik, hogy beilleszkedjünk.

Terry Black válasza:
 - De, be voltunk illeszkedve, mert a kádári rendszer mindent megadott arra, hogy beilleszkedjünk és nem volt antiszemitizmus Magyarországon. Az óvodába nem rakták ki a gyerekeket, az iskolába nem ültették külön a cigány gyerekeket és érdekes módon minden roma család elvitte a gyerekét az iskolába, büszkén. Érdekes módon ezt hozta a rendszerváltás. Ezt hozta a nagy szabadság. Nézzük már meg, hogy az útépítésnél hány fehér bőrű ember dolgozik?! Csak romák dolgoznak 90 %-ban!

 - De olyan hőfokban ki menne el? - reagált Chikán Kornélia.

Terry Black helyeselve folytatta:
 - Ja, ki menne el?! Tehát azért mondom, hogy ne kezdjük el, hogy a roma így, a roma úgy, a roma amúgy. A romák között is van sz... ember és van jó ember. Nincs cigány ember, meg magyar ember; jó ember, rossz ember. Kész. (...) De ha mi is elkezdjük, nem ezzel a szemlélettel megyünk, hogy csak jó ember van és rossz ember, akkor ugyanabba a sorba állunk be!

Eztán a toleranciával folytatta:
 - A gyerekeinket csak úgy tudjuk fölnevelni, ha toleranciára megneveljük őket. Ha nem toleráljuk a másikat, akkor ne várjuk el a toleranciát. (...) De a régi bevett szokás mi volt? Az, hogy tiszteltük egymást; a 20 év az nem a régi szokás, ez egy új valami, amivel mi nem akarunk és nem is tudunk megbirkózni. De az, hogy a cigány vezetők, azok a nagyon nagy emberkék, akiknek tömve van a zsebe, és azért mondom: itt a cigányvajdák ugyanolyan bűnösök, ugyanolyan bűnösök, mert ők megtehetnék, hogy segítsenek. És nem tesznek, nem tesznek, ők gyűjtenek.

A romák között mindenfelé egységes megvetéssel terhelt Farkas Flórián, akit minden cigány a Fidesz lefizetett, megvett bérencének tart, és e cikk írója nem emlékszik olyan esetre, amikor bárki roma jót mondott volna róla. Farkas Flórián állapota a romagyilkossági tárgyalássorozat ítélethozatali napjának is mindenfelé visszatérő témája volt és kizárólag negatív éllel. Terry Black pl. a követező módon tért ki a Fideszes Farkas Flóriánra:

 - Hogy lehet azt megfogalmazni, hogy egy Farkas Flórián kimegy egy népcsoport nevében Brüsszelbe és azt mondja, hogy Magyarországon minden szép és jó. (...) De ki ment ki? Egyetlen egy ember ment ki rajtam kívül tüntetni Brüsszelbe: egy nyomorék ember, aki örült, hogy egyáltalán ennivalóra van pénze! Hány magyar roma van ebben az országban? (...) Közel 700 ezer szavazója van a romáknak. 700 ezer felnőtt szavazó. Tehát a gyerekeket nem veszem bele. Hányan mentek ki? Kettő! (...) Aznap tudtam meg, hogy másnap ki kell menni. 42 ezer 200 forint a rokkantnyugdíjam. Mégis fogtam magam és kimentem. - Terry Black így folytatta: - Össze kell jönni ötszáz embernek vagy ezernek, föl kell ülni a vonatra vagy a buszra, vagy gyalog(!), és el kell menni a Parlament elé, Brüsszelbe. Na akkor, kimondva, ott, na akkor el fogják hinni!

Terry Black - ahogyan a romák sokasága, akik megjelentek az ítélethozatalra - hiányolta, hogy a bíróság nem emelte ki a gyilkosságsorozat rasszista jellegét:
 - A történelmi pillanat az akkor lett volna - mondta Terry Black -, ha itt kimondják, hogy rasszizmus, akkor lett volna történelmi pillanat; addig ez nem történelmi pillanat.

Az összefogás hiányára visszatérve Terry Black így folytatta:
 - Előtte való nap, amikor a Farkas Flórikám ment kifele Brüsszelbe, tudod, hányan voltunk? Húszan! Húszan! Amikor eltávolították az épületről a Holokauszt emléktáblát, hányan voltunk? Hárman! Hárman! (...) És érdekes módon: mindig a vidéki jön föl! (...) A vidékiek jönnek.

 

Összeállítás: Molnár F. Árpád.
Felvételek: Molnár F. Árpád és Kovács Adrienn Nikoletta.
Budapest, Hungary.

Utoljára frissítve: 2013-08-10 13:30:08

További híreink
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Fókuszban Bővebben
Magyar Péter a Varga Judit-interjúról
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar Péter a volt feleségével, a volt igazságügyi miniszter Varga ...
2024-03-28 21:01:25, Hírek, Fókuszban Bővebben
Már református értelmiségiek is követelik Balog Zoltán lemondását
Református értelmiségiek, köztük egyetemi tanárok, lelkészek, fordítók és költők, nyílt levélben követelik Balog Zoltán lemondását, komoly visszaélések miatt vádolva őt a...
2024-03-22 12:57:56, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Magyar Péter bejelentése csalódás. Remény helyett további reménytelenséget, válaszok helyett további kérdéseke...
Bővebben >>