|
|
|
Tweet |
|
|
|
Tudományos fokozatokkal bizonyára jól kibélelt, és valószínűleg hasznos kutatási témák szűkében lévő giesseni kutatók rájöttek, hogy a bioélelmiszert vásárlók jobban szennyezik a környezetet, mint akik a multikban vásárolják esetlegesen a szemetet.
Azon túl, hogy az ilyen kutatásokat leginkább a multik szokták szponzorálni, érdemes végigondolni, egyrészről, hogy mennyi baromságra van idejük kutatóknak manapság, másrészről pedig, hogy lassan ott tartunk, mindennek az ellenkezője is igaz lehet, ha kutatók eredményeinek tüntetjük fel. Forrás: Greenprofit.hu A giesseni Justus Liebig egyetem kutatásának célja az volt, hogy - szén-dioxidban számolva - mennyi üvegházhatású gáz kerül a légkörbe egy-egy kilogramm biotermék, illetve nem bio termelési módszerrel előállított termék megvásárlása céljából megtett út során. Ez az úgynevezett fogyasztói szén-dioxid lábnyom a vizsgált Hessen tartományi városban a bioboltok vásárlóinak körében 1000 mg szén-dioxidot jelent, a helyi szupermarketek vásárlói körében pedig 124 grammot.
Az alacsonyabb összeg kb. úgy jött ki, hogy az egyetemi város lakóinak nagy része gyalog vagy biciklivel jár a szomszédos szupermarketekbe, de multik vásárlóira országosan is maximum 300 grammos határéték jellemző.
Magyarán, ha valaki leslattyog a közelben lévő boltok bármelyikébe akkor, bár legtöbbször szemetet eszik, valójában kevésbé szennyezi a környezetet, mint ha felkeres valamilyen termelői piacot, ahol jóval egészségesebb és több tápanyagot tartalmazó termékeket vásárolhat, de - nem véletlenül - nagyságrendekkel kevesebb van belőlük, és főként inkább vidéken. Nem használ a környezetnek, aki a környezetbarát termékek miatt sok-sok kilométert autózik, hogy elérjen a városi biobolthoz vagy a vidéki biotermelőhöz - idézte az egyetem közleménye Elmar Schlich kutatásvezetőt, aki hangsúlyozta: a biotermékek piacán sürgető feladat egy hatékonyabb, és nemcsak az üzletekig, hanem a fogyasztók lakhelyéig tekintő logisztikai rendszer kialakítása.
|
|
|
|