ALSÓÖRSI HÍRHATÁR - Napos Napok - a napenergia hatékony felhasználásáért

ALSÓÖRSI HÍRHATÁR
   
 2019.10.22.
 Kedd
Ma Előd napja van.
Holnap Gyöngyi napja lesz.
   EUR árfolyam
   330,19 Ft
   CHF árfolyam
   299,85 Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2013. 05. 09. 08:50     


Napos Napok - a napenergia hatékony felhasználásáért
Itt az évente rendezett Napos Napok rendezvénysorozat, mely a napenergia-felhasználást igyekszik Európa-szerte ismertebbé és népszerűbbé tenni. Kérdéseinkre a projekt koordinátora, Lenkei Péter (Levegő Munkacsoport) válaszolt.

Sajtótájékoztatóval indították útjára az idei évi Napos Napok rendezvénysorozatot, az óbudai dunaparton, mely kampány a napenergia-felhasználást igyekszik Európa-szerte ismertebbé és népszerűbbé tenni.

 

Az Alsóörsi Hírhatár képviseletében Domján Tibor, a Greenprofit.hu főszerkesztőjével, Mónus Angélával együtt látogatott ki a helyszínre, ahol egy óriási napkollektor került felállításra a Magyar Épületgépészek Napenergia Egyesületének jóvoltából.

 

Az Alsóörsi Hírhatár kérdéseire a Napos Napok projekt koordinátora, Lenkei Péter, a Levegő Munkacsoport munkatársa és egyben a KÖTHÁLÓ irodavezetője válaszolt.

 

Alsóörsi Hírhatár: Mit lehet tudni rólatok?

Lenkei Péter: A Környezeti Tanácsadó Irodák Hálózata (KÖTHÁLÓ) az egy magyarországi civil szervezet, amely 17 környezetvédő civil szervezetnek a szövetsége, és a közös ezekben a szervezetekben, hogy ingyenes környezeti tanácsadást végeznek. Az ingyenes szolgáltatásokat bárki igénybe veheti, aki hozzánk fordul, legyen az magánszemély, önkormányzat, de akár cégek is. Jelenleg egy nagy Európai Uniós projektben veszünk részt, ez a Napos Napok, melynek célja a napenergia használatának népszerűsítése, hiszen mind itt nálunk, mind pedig az Unióban viszonylag kevés napenergiát hasznosítunk ahhoz képest, hogy korlátlanul áll a rendelkezésünkre.


Alsóörsi Hírhatár: Kik a résztvevők?

Lenkey Péter: 21 ország vesz részt ebben a kampányban, közöttük például Ukrajna, Bulgária, Szlovákia, Csehország, Németország, Svájc, Franciaország, Portugália, Spanyolország, Magyarország, de még Liechtenstein is. A projektnek - előre láthatólag - olyan nyolc-tíz ezer rendezvénye lesz és úgy nagyjából egymillió körüli embert fogunk vele elérni a kampány során.

 

Alsóörsi Hírhatár: Mit szeretnétek vele elérni?

Lenkei Péter: A várható eredmény az, hogy ezzel hozzájárulunk az Európai Unió célkitűzéseihez, mely szerint 2020-ra 20%-os megújuló energiahasználati arányt kell elérni, melynek egy jelentős részét adhatja a napenergia használat. Vannak országok, ahol már most elérték ezt a 20%-os arányt, de ebben benne van a geotermikus, a vízienergia, a hullám- és szélenergia, a napenergia és a biomassza felhasználása.

 

Alsóörsi Hírhatár: Melyik a leghatékonyabb zöldenergia hasznosítási forma jelenleg?

Lenkei Péter: Jelenleg a legnagyobb mennyiségű energiát szél- és vízerőművekben állítjuk elő, amelyekhez tartozó beruházás ugyan komoly összegeket tesz ki, azonban ha azt számoljuk, hogy 1 kW energiát milyen beruházással lehet előállítani, akkor az előbb említettek már most sokkal olcsóbbak, mintha atomerőműveket építenénk.

 

Alsóörsi Hírhatár: Mi az oka, hogy az emberek nagy többsége még mindig a drágábban előállítható energiaforrásokat használja?

Lenkei Péter: Ennek több oka van; elsősorban a begyökeresedett szokások, amelyek, sajnos, a döntéshozókat is befolyásolják, másodsorban pedig a helytálló információk hiánya az, ami egy komoly gátló tényező, hiszen nem tudjuk azt, hogy a megújuló energiaforrásokat hogyan tudjuk hasznosítani, az mennyibe kerül, milyen berendezések szükségesek hozzá és egyáltalán milyen lehetőségeket nyújtanak ezek?

 

Alsóörsi Hírhatár:  Egy adat: kb. 870 millió eurót költünk csak az E.ON gázüzetág állami kivásárlására, tehát elvileg képesek vagyunk pénzeket mozgatni energiaügyben. Vajon miért nem megújuló energiába fektetnek a kormányzatok?

Lenkei Péter: A legfontosabb lenne a megújuló energiaforrások tekintetében a szemléletformálás, tehát hogy az emberek megfelelő ismeretekhez jussanak, de elsősorban talán a képzés, hogy megfelelő szakemberek tudják a megfelelő információkat nyújtani a témában, akik profin értenek a különböző berendezésekhez, azok méretezéséhez, tervezéséhez, szereléséhez és gyártásához. Ennek egy nagyon jó eszköze lenne az, hogy ha országszerte lennének olyan bemutatóhelyszínek, ahol meg lehet tekinteni azt, hogy hogyan lehet háztartásoknak, önkormányzatoknak vagy egyéb, pl. cégeknek különféle megújuló energiaforrásokat használni, hasznosítani és a megfelelő szakemberekkel egyeztetni minden tekintetben, tehát kiválasztás, tervezés, bekerülés terén informálódni. 

 

Alsóörsi Hírhatár: Mi az, ami nagyban könnyítené a különböző technológiák elterjedését?

Lenkei Péter: Nagyon fontos szempont, hogy ezekhez megfelelő pénz álljon rendelkezésre és nem is elsősorban állami vagy Európai Uniós támogatás formájában, hanem sokkal inkább kedvező kamatozású hitelek formájában. A kampányok tekintetében pedig az egészségtelen és környezetromboló reklámkampányok töredékéért már megfelelő szintű és hatékony kampányt lehetne szevezni, mely szinte azonnal megmutatkozó zöldenergia hasznosulással járna. Ennek egyébként egy nagyon jó példája, hogy a KÖTHÁLÓ szervezetünk fillérekből valósítja meg ezt a Napos Napok országos kampányt. 


Alsóörsi Hírhatár: Egyre több céggel találkozni manapság, ami a zöldenergia hasznosítás körül lát üzleti lehetőséget vagy éppen piaci rést. Mi erről a véleményed, vajon mindegyik rendelkezik a megfelelő szakértelemmel?

Lenkei Péter: Sajnos rengeteg az úgynevezett kényszervállalkozó a piacon, ezért lenne nagyon fontos az előbb már említett képzés; tehát egy olyan országos, elsősorban államilag támogatott képzési rendszer, amelyet minden szinten el kellene kezdeni. Mondhatni az óvodától az egyetemi szintig, de különösen azoknak a gyakorlati szakembereknek a képzése lenne most nagyon fontos, akik a berendezéseket tervezik és felszerelik.


Alsóörsi Hírhatár: Működik-e bárminemű képzés vagy tanácsadás ezen a területen a KÖTHÁLÓN kívül?

Lenkei Péter: A mi szervezetünk pl. nem specializálódott, hanem átfogó környezeti tanácsadást végez a zöldenergia-hasznosítás minden területén, de természetesen a megfelelő szakemberek segítségével. Középiskolai, szakmunkásképző szintű képzések folynak ugyan több helyen az országban, de ennél jóval szélesebb körű és professzionálisabb képzésekre volna szükség a már említett célok eléréséhez.


Alsóörsi Hírhatár: Paksot súlyos, 3-4 ezer milliárd forintokért tervezik bővíteni. Mi erről a véleményed?

Lenkei Péter: Már sokkal magasabb összegekről is lehet hallani. Valójában ebben az ügyben egy jó kormányzati döntés elégséges volna, persze, ehhez az kellene, hogy politikusaink ne atomerőművek építésében legyenek érdekeltek, ami ugye nem megújuló, sőt, egy borzasztó drága és véges energiaforrás, szemben a napenergiával vagy a geotermikussal, amik gyakorlatilag végtelen ideig a rendelkezésünkre tudnának állni. Még az uránkészletek is előbb-utóbb kifogynak és akkor ott állnak majd üresen ezek a roppant környezetszennyező erőművek, egy napkollektor vagy napelem pedig a teljes élettartama alatt képes átalakítani a kifogyhatatlan napenergiát. A másik nagyon fontos szempont pedig az, hogy a megújuló energiaforrások felhasználása igen sok munkahelyet volna képes teremteni, sokkal többet, mint a fosszilis energiaforrások, tehát többszörösen gazdaságélénkítő hatása van.


Alsóörsi Hírhatár: Tudja-e magát teljesen függetleníteni a hagyományos energiaforrásoktól, aki szeretné?

Lenkei Péter: Elvileg igen; ezt úgy hívják, hogy sziget üzemű. Tehát sziget üzemű energiaforrásként lehet ugyan a napenergiát használni, viszont ehhez olcsó és igen nagy kapacitású akkumulátorokra volna szükség és ez az, ami jelenleg még hiányzik... (Széles Gábor talán pont valami hasonlóban gondolkodik - a szerk.)  Tehát még mindig ott tart az akkumulátor ipar, hogy gyakorlatilag ezeket az igényeket még nem képes kielégíteni és ezért van, hogy jelenleg a megtermelt és fel nem használt energiát vissza kell táplálni a meglévő villamosenergia hálózatba. 


Alsóörsi Hírhatár: Érdemes-e teljes függetlenítésben vagy önfenntartásban gondolkozni?

Lenkei Péter: Azt gondolom, hogy amíg rendelkezésünkre állnak a közművek, addig nem érdemes teljesen és mindenben függetleníteni magunkat, legutoljára szabad az elektromos hálózattól elvágni magát az embernek, hiszen az egy tárolóként működtethető a jelenben is és a jövőben is. A felesleges áramomat így más használhatja, ez így a legjobb megoldás. Ha azt az áramot nem akkumulátorban tárolom, hanem más elhasználja azt, ami én termelek, akkor ez a leghatékonyabb módja a felhasználásnak. Akkumulátorban így csak olyan helyen szabad gondolkodni, ahol nem áll rendelkezésre hálózat, jellemzően például tanyákon. Ott nagyon jó megoldás a sziget üzemű elektromos rendszer.


Alsóörsi Hírhatár: Ezek szerint ha valaki képes áramot előállítani, amit betáplál a rendszerbe, akkor az számára jóváírást jelent?

Lenkei Péter: Igen. Jelenleg úgy működik a rendszer, hogy aki egy 1 kw/h-nyi áramot vételez és ugyanannyit vissza is táplál a rendszerbe, akkor annak nem kell semennyit sem fizetnie érte. Fel kell szerelnie egy úgynevezett ad-vesz villanyórát, amely méri a vételezett és a betáplált áramot és a kettőnek a különbözetét kell gyakorlatilag kifizetni illetve ellenkező esetben kiszámlázni az elektromos műveknek.


Alsóörsi Hírhatár: Nyilván nem lehet általánosítani, de milyen megtérüléssel számolhat, aki hasonló beruházáson töri a fejét?

Leneki Péter: Valóban nagyon eltérőek a fogyasztói szokások, de pl. egy havi, 10-15 ezer forintos villamosenergia fogyasztás esetén már igencsak megéri befektetni a körülbelül 1,5-2 millió forintot ilyen technológiákba. Nemrég egy internetes felmérés kimutatta, hogy egy család számára a lakóházuk napenergiai fejlesztésébe invesztált beruházás sokkal komolyabb megtérüléssel számol, mint ha államkincstárjegybe fektetnék. Már most!


Alsóörsi Hírhatár: Mi a helyzet a geotermikus lehetőségekkel Magyarországon?

Lenkei Péter: Nagyon jók az adottságai az országnak, nálunk sokkal vékonyabb a földkéreg mint Európa többi részén. A föld egészét tekintve átlagosan 40-50 km a földkéreg vastagsága, nálunk ez csak 15-20 km, tehát a forró, izzó magma jóval közelebb van hozzánk, ezért értelemszerűen jóval kevesebbet kell fúrni, hogy magasabb hőre leljünk. Természetesen, még így is több száz vagy akár ezer méterre kell ehhez lefúrnunk, ráadásul kettő darab kútpárra van szükség a beruházáshoz és a rendszer így keringeti a kőzeten keresztül a vizet illetve a gőzt. A technológia nagyon hatékony, bár sajnos több milliárd forintos beruházást igényel, de egyre gyakoribb a kistestvére, az úgynevezett hőszivattyús technológia, mely jóval költséghatékonyabb és tulajdonképpen ki lehet fűteni (vagy hűteni) vele a házat.


Alsóörsi Hírhatár: Konkrét elképzelésekkel érdemes-e hozzátok fordulni?

Lenkei Péter: Mi azt meg tudjuk mondani, hogy első körben miben érdemes gondolkozni az adott házban, de általában a legjobb beruházás mindezek ellenére a hőszigetelés. Ez a legfontosabb jelenleg Magyarországon, az energiafelhasználás csökkentése és hogy ha sikerült az energiahasználatunkat a töredékére csökkenteni - tehát reálisan körülbelül a felére vagy harmadára csökkenteni az összenergia felhasználatot az épületek szigetelésével és egyéb hatékonyságjavító beruházásokkal -, akkor utána a maradék kevés energiaszükségletet kellene megújulókból fedezni. A befektetések megtérülése így 5-10 évre tehető.


Alsóörsi Hírhatár: Szeretnél-e valamit üzenni az olvasóknak a rendezvény által?

Lenkei Péter: Nagyon jó volna, ha minél többen csatlakoznának, cégek, szervezetek és önkormányzatok a Napos Napok programhoz, lehetőség van hasonló rendezvények szervezésére, érdemes a KÖTHÁLÓ irodáit keresni, akik segítenek az ilyen rendezvények megszervezésében, de a naposnapok.hu oldalon is rengeteg információt megtalálhatnak a projektekről és van egy nagyon érdekes internetes térképrendszer, ez a repowermag.org, ahol nem csak ezek a rendezvények vannak fönt, hanem Európa-szerte  több tízezer napenergiás, biomasszás, szélenergiás, vízenergiás beruházás működő berendezése elérhetőséggel, fényképpel és termelési adatokkal együtt.


A Balaton partján a veszprémi Csalán Egyesület és a Nők a Balatonért Egyesület a tagszervezetünk, úgyhogy bármilyen érdeklődést nagyon szívesen veszünk rajtuk keresztül, és köszönünk szépen!


Alsóörsi Hírhatár: Köszönöm az interjút!


Interjú és fotók: Domján Tibor, 2013.05.05., Óbuda

Közreműködött: Mónus Angéla, Greenprofit.hu


 

 

 


További hírek

  Borkainak üzent egy volt fideszes: „Az egész országot összeNERezitek...”
2019. 10. 21. 15:12 hirhatar.hu
  Politikai gengszterek: a bukása után egy héttel még mindig a fideszes polgármester köszönti az újpestieket a honlapon
2019. 10. 21. 11:21 hirhatar.hu
  Köves Slomóék nem fizetnek - veszélyben a 168 Óra jövője
2019. 10. 21. 11:21 hirhatar.hu
  Kövér László menekül – kordonokkal keríti el magát még a Parlamentben is
2019. 10. 18. 18:57 hirhatar.hu
  Egyedi tok tervezése ajándékkal?
2019. 10. 18. 13:29 alsoorsi-hirhatar.hu
  Újabb kerületekben blokkolja a Fidesz az ellenzéki polgármesterek hivatalba lépését
2019. 10. 18. 10:20 hirhatar.hu
  És most kezdődik. Vagy kezdődne. Vagy kezdődhetne.
2019. 10. 17. 14:31 hirhatar.hu
  Most, hogy türkök lettünk, Orbán nem mer beszédet tartani október 23-án
2019. 10. 17. 14:31 hirhatar.hu
  Tűzifa nélkül hat kiskorú gyermekkel –nem érdekli sem Mészárost, sem Mága Zoltánt
2019. 10. 16. 16:10 hirhatar.hu
  Polt főügyésszel közös balatoni villát bérel Borkai milliárdos szex- és üzleti partnere
2019. 10. 16. 11:22 hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport