ALSÓÖRSI HÍRHATÁR - Szabadtéren szabadabban: megkezdődik a balatoni színházi nyár

ALSÓÖRSI HÍRHATÁR
   
 2024.02.22.
 Csütörtök
Ma Gerzson napja van.
Holnap Alfréd napja lesz.
   EUR árfolyam
   387,99 Ft
   CHF árfolyam
   407,91 Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2023. 06. 14. 20:44     


Szabadtéren szabadabban: megkezdődik a balatoni színházi nyár
Kultelőadások a Szabadtéri Színházak Találkozóján Alsóörsön és Balatonbogláron: június 17-én nyit és 25-ig tart a Szabadtéri Színházak Találkozója egyszerre két balatoni helyszínen: Balatonbogláron és Alsóörsön.

Az egyedülálló kulturális fesztivál összekapcsolja az északi és a déli partot. Gyerekprogramok is kísérik a rendezvényt.

 

A közönség kilenc nap alatt tizenhárom kultelőadást, sikerprodukciót láthat, amelyekben fellépnek többek között: Borovics Tamás, Eperjes Károly, Kálid Artúr, Ladányi Júlia, Mester Viktória, Mohai Tamás, Peremartoni Krisztina, Radnay Csilla, Pál András, Poroszlay Kristóf, Szemenyei János, Vizi Dávid. A Szabadtéri Színházak Szövetségének kiemelt nyári eseménye – amelynek a Kultkikötő a házigazdája – a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogatásával valósul meg. Dr. Navracsics Tibor miniszter és kormánybiztos üzenetet is küldött a színházi találkozó résztvevőinek, közönségének.

 

Pócza Zoltán, a Szabadtéri Színházak Szövetségének elnöke – egyben a Kőszegi Várszínház igazgatója – azt mondja: „Szenvedélyes színházcsinálók szakmai szervezete a miénk 14 tagintézménnyel az ország különféle részeiből. Azzal a céllal hoztuk létre a Szabadtéri Színházak Találkozóját, hogy a saját nyári előadásaink eljussanak máshova is, közös rendezvényen kerüljenek fókuszba, így e produkciók hosszabb ideig fennmaradhatnak. Az idei a második Találkozó a Kultkikötő két helyszínén: Balatonbogláron és a természetbe ékelt Alsóörsi Amfiteátrumban összesen 13 előadást mutatunk be, gyerekeknek és felnőtteknek szólókat egyaránt. A június 17. és 25. között zajló eseménysorozatot a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa támogatja. Köszönjük, hogy befogadott minket ez a kulturális értékekben gazdag térség, s ígérjük, igényes színházi tartalommal és innovatív szemlélettel mi is hozzájárulunk a kreatív régió sikeréhez.”

 

Június 17-én, a Furcsa pár női változatának balatonboglári nyitóelőadása előtt a Színház a tölgyek alatt című kiállítás nyílik meg a Balatonboglári Kultkikötőben. A tárlaton az idén 85 esztendős Margitszigeti Szabadtéri Színpad történetéből láthatók fotók, plakátok, egyéb színháztörténeti dokumentumok.

 

Az északi part is tart színházi nyitónapot: szintén június 17-én az alsóörsi Kultkikötő Amfiteátrum a Macskadémont játssza majd, Bella Máté és Karafiáth Orsolya díjnyertes komédiáját – a Szentendrei Teátrum vendégjátékát – remek zenékkel, Gergye Krisztián rendezésében és Szemenyei János „démonikus macskaalakításával”.

 

„A költészetet is beemeltük a Szabadtéri Színházak Találkozójának programjába. Fontosnak tartjuk a költőket megszólaltató színházi alkalmakat – nyáron is. Kultikus előadások érkeznek, s Nyáry Krisztián darabját is játsszuk”, fogalmazott Nagy Viktor, a Szabadtéri Színházak Találkozóját szervező, annak Alsóörsön és Balatonbogláron helyet adó Kultkikötő igazgatója.

 

Az alsóörsi Kultkikötő Amfiteátrumban a huszadik század magyar irodalmának egyik legkülönösebb alakját – aki majdnem minden borzalmat átélt, ami a múlt századba belesűrűsödött –, Faludy Györgyöt idézi meg a kultikussá vált Tenyérvonalak című előadás. Aki ismeri Faludy életművét, annak azért lehet élmény, aki nem, annak a felfedezés örömét is kínálja a Tenyérvonalak című előadás Borovics Tamással és Poroszlay Kristóffal. „A Tenyérvonalak azt a Faludyt állítja elénk, aki csupán költő szeretett volna lenni. Persze csupán nem lehet költőnek lenni. Ám az legalábbis kérdés, hogy ezért mennyire kell pokolra menni. Szándéka ellenére regényhősnek kijáró élet jutott neki, mert mindennapjaiba minduntalan belépett a történelem.

 

Az előadás is bizonyság rá: a pokol neki házhoz jött”, vélekedik az előadásról Bod Péter. A Tenyérvonalak – a Szegedi Szabadtéri Játékok vendégprodukciója Balogh Esperes Ákos szerkesztésében – az alsóörsi Kultkikötő Amfiteátrumban kerül színre június 22-én. Egy szabad szellem története – a szabad ég alatt.

 

Június 23-án egy másik szabad szellem alakját hozza egészen közel a közönséghez a Szénakutyák című előadás, amely „képzeletbeli dokumentumjáték Weöres Sándor macskájáról”. Macskaszempontból láttatja a költészetet, az irodalmat, a világot, Weöres Sándort, aki 76 évesen halt meg, bár sosem öregedett meg. Kálid Artúr egyszemélyes „macskaremeklése”, Göttinger Pál darabja és rendezése – a Kőszegi Várszínház vendégjátékaként – a Balatonboglári Kultkikötőben nyűgözi majd le a közönséget június 23-án.

 

A virágárus Majoros néni, a Városmajor parkjának állandó tartozéka igen jól ismeri a kortárs költőket, írókat. Neki mondják el ugyanis titkaikat Ady Endre és Nemes Nagy Ágnes, Karinthy Frigyes és József Attila, Polcz Alaine és Babits Mihály, Molnár Ferenc és Kosztolányi Dezső. Majoros néni kíváncsian hallgatja őket, olykor beleolvas a parkban felejtett kéziratokba. Horváth János Antal rendező és Nyáry Krisztián irodalmár – aki soha nem szoborként tekint írókra, költőkre, inkább leemeli őket a piedesztálról – közösen írták meg

 

Az eszméimet nem cserélem című darabot a Városmajor 100 éves története kapcsán. Az előadás, amely titkos irodalmi mulatság, zenés revü, képes irodalomkönyv – a Városmajori Szabadtéri Színpad vendégprodukciójaként –, június 24-én tekinthető meg ugyancsak a Balatonboglári Kultkikötőben. Szereplők: Peremartoni Krisztina, Radnay Csilla, Ladányi Júlia, Szatmári Alíz an., Pál András, Mohai Tamás, Vizi Dávid, Kovács László an., Benkő Nóra, Tóth Sándor és a Pesti Magyar Akadémia tanítványai (Cserdi Zsolt, Gali Petra, Gerő Ádám, Lamberti Éva, Márton Éva Izabella, Pintér Janka, Pogány Tamás, Rácz-Enzsöl Benedek).

 

A Szabadtéri Színházak Találkozóján lesz a második előadása – a Kőszegi Várszínház előző napi bemutatóját követően – a Káosznak Csábi Anna rendezésében. A darabot Mika Myllyaho finn drámaíró, színész írta, aki 2010 óta a Finn Nemzeti Színház igazgatója is. Egy trilógiájának középső műve ez, és három nő különös történetén keresztül végül is sikeresen elmossa a határokat a sajnálat és a humor, az együttérzés és a megvetés, a tragédia és a felhőtlen nevetés között. Akár azt az alcímet is adhatnánk neki: „Család. Barátok. Imádott hivatás. Otthon. Hogy a francba késtem el megint a napköziből?!”

 

A három főszereplő: Gál Ágnes, Keresztes Ágnes, Moldován Blanka. A Kőszegi Várszínház és a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulat közös produkciója június 22-én lesz Balatonbogláron.

Mindemellett részt vesz a szabadtéri fesztiválon az idén 60 esztendős Gyulai Várszínház (De mi lett a nővel?; június 18. Balatonboglár), az Esztergomi Várszínház (Isten komédiása; június 23. Alsóörs), a zalaegerszegi Kvártélyház Szabadtéri Színház (Meseautó; június 25. Alsóörs) is.

 


További hírek

  A pilisi terrorcselekménnyel csak harminc évet tévedett a Parkerdő Zrt
2024. 02. 20. 15:17 hirhatar.hu
  Rákay Philip szerényen nyilatkozott önmagáról, szerinte a hazának szüksége van rá
2024. 02. 20. 15:17 hirhatar.hu
  Speciális étrenddel enyhíthetők a klimax tünetei
2024. 02. 20. 15:17 hirhatar.hu
  A Rogán-féle propagandahivatal 1360 milliárdot költött kommunikációra 8 év alatt
2024. 02. 19. 16:16 hirhatar.hu
  Fabinyi püspök bocsánatot kért a bántalmazott gyermekektől
2024. 02. 19. 16:16 hirhatar.hu
  Bukni fog a rendszer, közölte Márki-Zay – feljelentették
2024. 02. 19. 16:16 hirhatar.hu
  Putyint tartják Navalnij gyilkosának
2024. 02. 17. 09:55 hirhatar.hu
  Balog Zoltán egy hét huzavona után távozik a református egyház vezetői tisztségéből
2024. 02. 17. 09:55 hirhatar.hu
  Hatalmas tüntetés volt pénteken a Hősök terén
2024. 02. 17. 09:55 hirhatar.hu
  Pesty László a Novák-Varga-féle pedofilbotrány kapcsán már a Cosa Nostrát emlegeti
2024. 02. 15. 13:23 hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport