. Ma Ervin napja van.
A legnagyobb adócsalókat mindig az állam védi
2013-11-09 19:09:35
A legnagyobb adócsalókat mindig az állam védi

A legnagyobb adócsalókat mindig az állam védi

2013. november 8-i bejelentése szerint, feljelentést tett az ügyészségen Horváth András, a NAV kiemelt ügyeket is vizsgáló munkatársa, a szervezeten belül tapasztalható működési anomáliák és az államot megkárosító korrupcióval szemben fellépő NAV-os dolgozókat érő retorziók miatt.


Domján Tibor, Budapest






A november 8-i sajtótájékoztatón természetesen nem jelent meg egyetlen mértékadónak hazudott média sem, hiszen ritka történelmi pillanatnak lehettek volna szemtanúi. Az eseményt szervezői, a Vállalkozók Érdekvédelmi Szövetsége (VÉSZ) illetve a Levegő Munkacsoport képviseletében a két elnök, Éliás Tibor és Lukács András vezette, a meghívott pedig Horváth András ellenőrzési szakkordinátor volt, aki a NAV kiemelt munkatársaként ügyészségi feljelentést tett a szervezeten belül tapasztalható visszaélések és az azok ellen fellépő kollégákat érő retorziókkal kapcsolatban. A sajtótájékoztató az átlátszó.hu közreműködésének is köszönhető. 

 

 

 

Éliás Tibor és Lukács András, az ügyben tett sajtónyilatkozatairól a Debreceni Hírhatárban

vagy >>> ide kattintva olvashat <<<

  

Az esetet, annak ellenére, hogy nem volt jelen, szinte azonnal publikálta az Index is, de csak miután kikérte a NAV véleményét, aki szokatlanul gyorsan -  mintha egy doboz zizit szórtak volna ki az asztalra - egy kompakt demagóg választ adott, melynek az volt a lényege, hogy Horváth András, munkaköréből adódóan tudhatná, hogy hiába mond el ilyen dolgokat, a bizonyításra (amennyiben a NAV ezt nem akarja engedni) semmiképpen nem lesz lehetősége, hiszen minden információ az ügyben adótitoknak minősül, a kiemelt adózók pedig szentek és sérthetetlenek. (Főleg, ha az az általuk most még elérhetetlennek gondolt bűnözői köreiknek ez éves szinten száz vagy ezermilliárdokat hozhat, természetesen az amúgy is nyomorgó adófizető lakosság kárára)

 

 

 


Ha pedig az nem volna elég, akkor mindjárt ott van Orbán Viktor intelme, akinél borítékolt, hogy minden amit mond, annak az ellenkezőjét kell érteni, és úgy látszik, hogy ha a nép nem is, de a NAV-os vezetők (is) azonnal értették.  Ezért hát nemcsak az Orbán-t megelőző kormányokban lehetett ezer milliárdokat, "csak" áfacsalással kirángatni a költségvetésből évente,  hanem Orbán alatt is, sőt még rá is kellett kapcsolni a "termelésre". Valószínűleg erre gondolhattak a fiúk, amikor azt mondogatták választás előtt, hogy ami jól működik, ahhoz nem fognak hozzányúlni.  Az ábra pedig ezt mutatja, illetve azt, hogy most mintha még éhesebbek lennének a közpénzkullancsok. 

 

 

Horváth András (NAV): Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke 2011 szeptemberében arra figyelmeztette az adóhivatalt, hogy jobban kell teljesítenie az adócsalások elleni küzdelemben. A felhívás, amely valós problémakört jelzett, sajnálatos módon terméketlen talajra hullott: az azóta eltelt két év történései alapján kijelenthető, hogy az adóhivatal nem tudott gátat szabni a legfertőzöttebb adózási területeken már régóta fennálló adócsalási magatartásoknak. Sőt az általános forgalmi adót érintően bizonyítékaink vannak arra, hogy a csalárd ügyletek száma s az azok révén elcsalt áfa összege bizonyos szektorokban számottevő mértékben megnövekedett. A helyzet súlyosságát jól érzékelteti, hogy a 2011. évben csak az áfacsalásokból megközelítőleg 1700 milliárd forint kára keletkezett az állami költségvetésnek.


 

1. A NAV mára pusztán pénzbeszedő és kiutaló szervezetté vált, ellenőrzési funkciója gyakorlatilag működésképtelen, a legfertőzöttebb területeken a jogkövető magatartás kikényszerítésére alkalmatlanná vált. Mindez abban is megmutatkozik, hogy a csalárd adózói magatartásokat leleplezni és visszaszorítani képes humán erőforrásokkal pazarló módon gazdálkodik, sőt a rendszer hibáit kritikusan szemlélő, komoly szakmai múlttal rendelkező tisztviselőket félreállítja vagy munkájukat ellehetetleníti.


2. Hivatali visszaélések sora jellemzi a NAV működését. A kialakult állapotok egy 2007 óta tartó szervezetrombolási tevékenység következményei, ami miatt középszerű, könnyen befolyásolható közép- és felsővezetők kerültek meghatározó pozíciókba. Mindez megkönnyíti annak az állapotnak a fenntartását, ami kivételezett helyzetben tart egy olyan adózói kört, amely gazdasági teljesítményéhez képest csak csekély mértékben veszi ki részét a közteherviselésből, s a legfőbb haszonhúzója a szervezett bűnözői hálózatok által megvalósított áfa- és járulékcsalásoknak. Az úgynevezett kiemelt adózók (vagyis a legnagyobb gazdasági társaságok) általában kivételezett helyzetben vannak: érdemi áfa- és járulék-ellenőrzés náluk nem történik, az esetlegesen elrendelt vizsgálatok pedig kevés eredménnyel zárulnak. A jelenlegi állapotok fenntartásában érdekelt adóhivatali vezetők a közérdek képviselete helyett ezeknek a vállalkozásoknak és a mögöttük álló politikai-gazdasági érdekcsoportoknak az érdekeit képviselik a hivatalon belül, leplezve a törvénytelen adózói magatartásokat.

 

3. A NAV által nyilvánosságra hozott konkrét számadatok is azt bizonyítják, hogy az adóhivatal leginkább a fantom, illetőleg eltűnő cégek vonatkozásában tud kemény lenni. Adómegállapításainak nagy része (évente több százmilliárd forint) e körre vonatkozik, az adók behajtásának reménye nélkül. Eközben az igazi haszonhúzók, élvezve védettségüket, évente mintegy ezermilliárd forint összegű áfacsalást követnek el: jogszerűtlenül csökkentik adófizetési kötelezettségüket, illetve igényelnek és kapnak vissza óriási adóösszegeket.


Horváth András teljes nyilatkozata >>> ide kattintva olvasható <<<

 

 

Az évszázad adócsalása 

(a Levegő Munkacsoport felvétele)


 

 


Utoljára frissítve: 2013-11-09 19:45:29

További híreink
A bántalmazott nép és a kritikát nem tűrő remény
Demokratának lenni, azt jelenti, hogy megengedjük magunknak és másoknak is azt, hogy kérdései, sőt kételyei legyenek – Perintfalvi Rita FB-jegyzete.
2024-04-21 10:22:49, Hírek, Fókuszban Bővebben
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Fókuszban Bővebben
Magyar Péter a Varga Judit-interjúról
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar Péter a volt feleségével, a volt igazságügyi miniszter Varga ...
2024-03-28 21:01:25, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Karsai Dániel akként döntött, hogy 2024. március 31. napjával befejezi az ügyvédi tevékenységét és egyúttal ki...
Bővebben >>