. Ma Ervin napja van.
Munkára válogatás Esztergomban
2013-10-29 09:01:04
Munkára válogatás Esztergomban

Munkára válogatás Esztergomban

200 főt rendelt be az esztergomi Munkaügyi Központ, ami az eddig megszokott 1-2 hónap helyett fél év túlélést is jelenthet a kiválasztott érintetteknek. Mondhatná tehát Orbán: "Dübörög a gazdaság, nagy a jólét."

 

Cikk: Emma Paradigma

Képek: Molnár F. Árpád

 

 

Azt hinnénk, hogy a közmunka nem tartozik az álommunka körébe, mégis meglepően nagy az érdeklődés iránta.

A múlt hét csütörtökön berendelt megközelítőleg 200 fő munkanélküli körében nagy volt az érdeklődés a téli szezonális közfoglalkoztatás iránt, ami nem az eddig megszokott évi egy-két hónapot, hanem fél év túlélést jelent az érintetteknek. Az esztergomi Munkaügyi Központ előadója is úgy tartotta a tájékoztatót, hogy mindenki fogadja el az ajánlatot, mert ez négy hónapnyi iskolapadban ülést és két hónap effektív köztértakarítást jelent.

Ennek tudatában jelent meg szinte hiánytalanul hétfőn az önkormányzat előtt a népes, reménykedő tömeg. A nagyteremben aztán kiderült, hogy ez egyfajta selejtező, ami inkább a tizedelésre emlékeztetett, mint munkaerő-toborzásra. Az órákig tartó névsorolvasás során Sztojka Attila közfoglalkoztatási koordinátor feladata volt a válogatás, aki derekasan állta a sarat a kínos szituációkban. Természetesen nem tudott mindenkit felvenni továbbképzésre; összesen 67 főt lehetett kompetencia fejlesztő tanfolyamra beültetni, ezért egyfajta selejtezés zajlott - három órán keresztül. Először a kísérőket küldte ki a teremből, aztán azok mentek el, akik nem értették meg, hogy a semmihez képest nagyon előnyös a bruttó 75500 forint, amiből majdnem 50 ezer forint marad a zsebükben, azután egyenként kiválogatta azokat, akiknek nem tanfolyamot, hanem munkát tud felajánlani, azokat is kiküldte a teremből, azzal, hogy egy másik időpontban kell jelentkezniük. A türelmetlenek, illetve akik meg tudják valahogy oldani a saját eltartásukat, azok is elhagyták a termet, de szemmel láthatóan mindenki a beígért tanfolyamra szeretett volna bejutni.

Néhány ember ezen felül bejuthatott egy kisgépkezelői oktatásra; nekik majd a fűkasza kezelését és az avarfújó kompresszor kezelését tanítják meg feltehetőleg, ugyanis a köztéri munkáknál elsősorban erre van szükség.

Körülbelül 20 embernek azonban a közfoglalkoztatás keretében sem sikerült semmiféle feladatot találni ebben a zömmel tartós munkanélkülieket jelentő csoportban.

A közmunkát a túlnyomó többség szívesen vállalta - a nélkülözésnél mindenki számára jobb megoldás. Akik pedig hajlandóak az iskolapadba beülni, azokat mindannyiunk érdekében érdemes támogatni.

A közmunka társadalmi presztízse elég alacsony, azt azonban el kell ismerni, hogy a munkájuknak köszönhetően a városi közterületek egyre rendezettebbek. A Duna parton most is nagy munkálatok zajlanak, feltehetőleg a platánfák lehullott leveleiben sem fogunk térdig gázolni tavaszig.

További híreink
Nehogy tragikus hős legyen
Míg a kérdésén gondolkodtam, „Hogy bírod lelkileg ezt a sok valóságot a fejedben?”, ő már válaszolt is: „Ha engem kérdezel, én fáradt vagyok a félelemtől” – Bruck András ...
2024-04-21 10:22:54, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
Állami revizorok ellenőrzik titokban a betegeket a kórházakban
Az orvosok és az egészségügyi szakdolgozók munkáját és kórházi jelenlétét mostantól váratlanul ellenőrizhetik, a hét akármelyik napján, minden napszakban. Az Országos Kór...
2024-04-21 10:22:52, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
Havas Henrik építené Gattyán György médiabirodalmát
A politikusok korrupciós ügyeit és a gazdasági szereplők visszaéléseit szeretné felgöngyölíteni oknyomozó csapatával Havas Henrik. A legendás televíziós szakember a napok...
2024-04-18 17:49:41, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Demokratának lenni, azt jelenti, hogy megengedjük magunknak és másoknak is azt, hogy kérdései, sőt kételyei le...
Bővebben >>