. Ma Zita napja van.
Nemzetközi maffia a cukorkereskedelemben
2014-01-14 14:30:37
Nemzetközi maffia a cukorkereskedelemben

Nemzetközi maffia a cukorkereskedelemben

ÁFA-csalás útján kerül az üzletekbe a cukor 80-90 %-a. Ez a NAV-os kormányeltussolás évente legalább 5-10 milliárdos veszteséget okoz a lakosságnak.


ÁFA-csalás útján kerül az üzletekbe a cukor 80-90 %-a, beleértve azt is, amit Magyarországon termelnek a Magyar Cukor Zrt.-ben - állítja a zrt. termelési igazgatója, Hájos László.

A nagy, agregált számadatok is mutatják, hogy "valami nagy disznóság van". Ezt már Némethné Pál Katalin, a GKI Gazdaságkutató Zrt. kutatásvezetője nyilatkozta az ATV "Híróra" című műsorában, Rónai Egonnak, a mai napon. Mint azt Némethné - a hivatalos adatokra hivatkozva - elmondta: 150 ezer tonna körüli a cukortermelés Magyarországon. A lakosság kb. 120 ezer tonna cukrot használ fel. A cukorimport az Orbán-kormány óta már 250 ezer tonna, viszont ez export majdnem ugyanannyi, mint az import, de nem is mindig az import a több. Magyarország tehát behoz 250 ezer tonna cukrot és kivisz 250 ezer tonna cukrot.

Némethné Pál Katalin GKI-kutatásvezető a fenti adatokat a következőképpen összegezte:

- Tehát teljesen nyilvánvaló, hogy itt valami nagyon zűrös ügyletek vannak.

- Visszakerülünk Horváth András állításaihoz - reagált Rónai Egon -, hogyan csal a magyar és mit nem lát a NAV. Csak azt nem látja, amit nem akar - mondta.

- Persze! Persze - felelte Némethné Pál Katalin. - Hát ezek a technikák, amiket ő leírt, ezek tökéletesen illenek erre a cukorügyre is.

A csalás módja pl. az, mondja Némethné, hogy Szlovákiából az exportáfát visszaigénylik, de Magyarországon nem fizetik meg az importáfát és fordítva, tehát ezért vannak ezek az ide-oda szállítások.

Rónai Egon felvetette, hogy a szlovákiai tej ára is időnként irreálisan alacsony és lehet, hogy annak oka is ilyenekre vezethető vissza. Némethné a tej kapcsán nem volt biztos abban, hogy annak is ilyen oka van, de nem közelített arra, hogy pontosan mire gondol ennek kapcsán, amiben nem biztos.

A cukorüzletben a meg nem fizetett ÁFA összege - Némethné szerint - 'évente 5 és 10 milliárd Ft', de "alsóhangon", azaz legalább ennyi.

Az Alsóörsi Hírhatár telefonon kereste meg Domján Tibort, aki belülről ismeri a nemzetközi cukorbizniszt. Domján Tibor a Debreceni Hírhatár főszerkesztője, a Multimédia Hírháttér főszerkesztő-helyettese, világszintű Echelon-Leleplező.

Domján Tibor a cukorkereskedőket "megbízhatatlanok"-nak nevezte. Mint arról beszámolt: látta, hogy nagy pénzek forognak az üzletben. Nemzetközi bizniszről beszélt, ahol szlovákok, ukránok mozognak és dél-amerikából is jönnek hajók.

- Jellemzően Szlovákiában magyarok, Magyarországon szlovákok üzletelnek - mondta. - Az egésznek a lényege az utaztatás - folytatta.

Mint azt Domján Tibor elmondta:

- Azt gondolom, hogy Magyarországon azért számolták fel az igen jól működő és rengeteg embernek munkát adó cukoripart, hogy ezt meg lehessen csinálni. Mert ha az itteni multik az itteni cukorgyáraktól vásárolhatnának közvetlenül, akkor nem volna lehetőség ezermilliárdokat ellopni évente, ÁFA-csalással és egyéb hamisításokkal, mert itt aztán okirathamisításoktól kezdve mindenféle egyéb bűncselekmények is vannak. Ez nem egy olyan, hogy a bűnözők észreveszik, hogy hol van rés, hanem politikusok, a gazdasági szférákkal megtervezetten hozták ezt létre, amikor az ország cukoriparát leépítették és az európai jogszabályokkal harmonizálva hozták létre ezeket a bűncselekményeket. Akik ezt kitalálták, akiket lefizetnek ezekből a hatalmas pénzekből - a sok kis bűnöző mellett -, azok politikusbűnözők és oligarchák.


Cikk: Molnár F. Árpád

Utoljára frissítve: 2014-01-14 17:20:34

További híreink
A bántalmazott nép és a kritikát nem tűrő remény
Demokratának lenni, azt jelenti, hogy megengedjük magunknak és másoknak is azt, hogy kérdései, sőt kételyei legyenek – Perintfalvi Rita FB-jegyzete.
2024-04-21 10:22:49, Hírek, Fókuszban Bővebben
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Fókuszban Bővebben
Magyar Péter a Varga Judit-interjúról
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar Péter a volt feleségével, a volt igazságügyi miniszter Varga ...
2024-03-28 21:01:25, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg a...
Bővebben >>