. Ma Ervin napja van.
Politika vagy forradalom - Kerekasztal a devizahitelekről (Sok fotóval)
2013-12-15 13:26:06
Politika vagy forradalom - Kerekasztal a devizahitelekről (Sok fotóval)

Politika vagy forradalom - Kerekasztal a devizahitelekről (Sok fotóval)

Főleg az otthonvédelemből jól ismert civil szervezeti vezetők, jogászok és jogvédők tartottak frappáns beszédeket a devizahitelesekért kerekasztalnál pénteken, Budapesten, a Képviselői Irodaházban. 16 felszólaló gondolataiból.

 

Tudósító és fotók: Molnár F. Árpád



Tatár József (a Rendszerváltó Fórum vezetője, az Otthonvédelmi Tanács (OVT) szóvivője), a devizás kerekasztal ülését levezető elnök közölte, hogy azok vannak most itt, akik tenni is akarnak.

Z. Kárpát Dániel, a Jobbik országgyűlési képviselője - aki a legtöbb kilakoltatáson jelent meg, azok megállítására -, az ülés elején úgy konstatálta, hogy célja, hogy a kerekasztalnál nagyon demokratikusan történjen minden, azaz mindenről a jelenlévők döntsenek.

Póka László (a Nem adom a házamat vezetője) megjegyezte, hogy a parlamenti pártok megint nem jöttek el, hanem kizárólag a Jobbik. Majd így folytatta: a kormány kimondta, hogy a devizahitelezési ügyek csaláson alapultak, mégis, tavasszal megint mehetünk otthonokat védeni. A kormány - folytatta - még hazaárulóbb, mert egy törvénnyel két perc alatt meg tudna oldani mindent. Közölte: a devizaügyek miatt kártérítést kell fizetni és ezt minden normális nemzet kivívja. A magyar igazságszolgáltatás megbízhatatlan, a bírók függő helyzetben vannak, ezért a lakosság ellen jogfosztó módon lépnek fel.

Molnár Ervin következett a felszólalással, aki deklarálta, hogy az engedményekkel semmire sem mennek, mert tönkre ment embernek nem lehet engedményt adni, mert már tönkrement.

Monostory Attila, a politikai üldözött, nemzetközi hírű jogász felszólalásában azt mondta: 500 ezer devizahiteles van, kb. 3 millió közvetlenül érintett károsulttal. A lakosság devizaadóssága Magyarország devizaadóssága! Ezt ki kell mondani! Ismételte: rákényszeríteni, rákényszeríteni kell a politikai hatalmat - mert ez nemzetbiztonsági kockázat -, hogy a nemzetbiztonsági bizottsági ülések megkezdődjenek. A kormány nem akarja, hogy a kb. 3 millió közvetlen érintett szavazatát elveszítse, mert ez a Fidesz egyszerű többsége elvesztéséhez is vezethetne. 99 %-ban a ti ügyetek a politikától függ - mondta. De hogy a Kúria meghozná azt a jogegységi döntést, amellyel a devizahitelesek gondja megoldódna, hát aki ezt hiszi, azt Monostory Attila elég szomorúnak tartja. Még akik meg tudják fizetni a költséges jogi védelmet, még nekik sem sikerült megoldást adni. Teljes jogászi felelősséggel állítja: olyan nincs, hogy az egyik devizahiteles szerződése érvényes, a másik érvénytelen! Vagy érvényesek vagy érvénytelenek! Mert mindegyikben vannak olyan kogensek, kritériumok, amelyek megvizsgálásával kiderül, hogy automatikusan érvénytelen az összes szerződés! Fontos a tüntetések és az egyesületi tagságok növelése és mindenképpen, minden áron a médiumokban való megjelenés - zárta szavait.

Balog István (a Koppány Csoport leköszönt alelnöke) elmondta, hogy a hitelezésekkel tönkre tettek vállalkozásokat, családokat, az egész országot. Semmit nem fizetni! - kiáltotta. Teljes eltörlést állami és magánadósság szinten! Csak az a kérdés - konstatálta -, hogy a célokat politikai vagy forradalmi szinten sikerül elérni.

Polgár Zoltán ügyvéd örömmel hallgatta kollégája, Monostory Attila megállapítását, hogy a devizahitel-állapotok nemzetbiztonsági kockázat. Eztán indulatosan kikelt amiatt, hogy a pártok nem tesznek semmit, miközben nagyon sokaknak végük van és katasztrofális a helyzet. Mivel csak a Jobbik volt jelen, ezért a Jobbik felé intézve szavait, azt kiabálta, hogy milliókat keresnek, ezért csináljanak valamit, mert végünk van!

Kerékgyártó Katalin (az Otthonvédelmi Tanács másik szóvivője) elmondta, hogy a kilakoltatási moratórium közben is eladják az emberek feje fölül a házat és ez nem kilakoltatásnak minősül. A másik, hogy az emberek, akik segítségül fordulnak hozzájuk, nem tudják, hol csapták be őket. Elmondta, hogy az emberek attól is félnek, hogy demonstrációra menjenek. A fideszesekről közölte: rendkívül arrogánsak és azt hiszik, hogy többek másoknál.

Z. Kárpát Dániel (Jobbik) hangsúlyozta és ismételgette, hogy tessék megbüntetni azokat a képviselőket, akik nem állnak szóba a szavazóikkal. Az elmúlt 23 évben egy képviselőt sem ért hátrány azért, mert magasról tett a választóira - mondta.

Kelemen Sugárka (otthonvédelmi aktivista) közölte, hogy a bankok semmit nem tudnak kimutatni, hogy deviza lett volna a devizahitelezés mögött. Az emberek ezt nem tudják, hanem azt mondják: ha devizában kapták a kölcsönt, akkor mit magyaráznak? Figyeljünk oda arra, amit mondunk; az embereknek nagyon tompa az agyuk - konstatálta. A szociális temetés kapcsán sem érti, hogy az emberek miért nem mennek be a Parlamentbe és miért nem borítják rájuk az asztalt, miért nem verik szét a Parlamentet?

Z. Kárpát Dániel szerint volt olyan hitelezési forma, ami mögött volt deviza, de messze a döntő többsége, a 4/5-e mögött nem volt semmiféle devizaügylet.

Kanalas András (az A Független Magyarok Pártja (FMP) elnöke) szintén kitért arra, hogy az emberek meg vannak félemlítve. Ahogyan a képviselők elvesztették a szociális érzékenységüket, úgy az erkölcsüket is. Nincs népvezér sem - mondta Kanalas András. Van Póka László, van Balogh Béla. Álljon valaki a nép élére és ezt várják a Jobbiktól is - fordult a Jobbik képviselője felé. Össze kell fognunk, hagyjuk már az oldalakat! - nyomatékosította erélyesen Kanalas András.

Dajbukát Balázs jogvédő is érintette, hogy a devizahitelek súlyos nemzetbiztonsági kockázat. Az igazságszolgáltatási őrületre is kitért: ha egy civil elviszi valaki autóját, mert tartoznak neki, kap másfél évet. Ha a bank viszi el, rendőri segítséget kap hozzá. A bankok megbízhatatlanságáról is beszélt: a Raiffeisen Bank pl. ugyanazt az elszámolást két különböző perben is bizonyítékként mutatta be. A rendőröket név szerint kell előszedni és eljárni ellenük, akik nem veszik át még a panaszt sem. Név szerint előszedni és eljárni ellenük - ismételte Dajbukát Balázs.

Palócz Mihály (a Magyarok Szövetsége (MSZ) devizahitelesekért frakciójának vezetője) kijelentette, hogy a bankok többet akarnak beszedni, mint az ország egy éves GDP-je. Ezért már érdemes bűnszövetséget alakítaniuk - deklarálta. Közölte: a Kúria a hitelintézetekről és a pénzügyi vállalkozásokról szóló törvényt fölébe helyezte a Polgári Törvénykönyvnek.

Kövér Vilmos (Mozdulj Magyarországért Összefogás) felhívta a figyelmet, hogy a kilakoltatások súlyát és lényegét úgy próbálják eltussolni, hogy "birtokba adást", "lakáskiürítést" kommunikálnak. Személyes tapasztalata, hogy az ingatlanügyeket bűnszövetségben szervezik. Azt mondta: csak jogerős bírósági ítélettel lehessen kilakoltatni, az öngyilkosságok miatt pedig fizessenek kártérítéseket.

Domján Tibor (a Debreceni Hírhatár főszerkesztője, a Multimédia Hírháttér főszerkesztő-helyettese) közölte, hogy a kormány a saját és a gazdagabbak devizahitele felszámolásához gyorsan törvényt hozott. A bankokat nyugodtan hagyni lehet tönkremenni - folytatta -, ahogyan az izlandi példa mutatja: ott nem a bankokon segítettek, hanem a lakosság problémáit oldották meg. Ennek következménye az lett, hogy fellendült a gazdaság és lecsökkent a munkanélküliség. Magyarországon alkalmazva az izlandi modellt, a legrosszabb esetben lehet, hogy egy-két bank távozna, amik helyébe viszont újak jönnének.

Papp Péter aktivista közölte, hogy a Kúriától érdemi döntés nem várható. A célok elérésére a média a negyedik front, amit meg kell nyitni. A szerződések annyira rosszak, hogy Papp Péter úgy tette fel a kérdést: egyáltalán létezik-e olyan forintkölcsön, ami nem semmis? Közölte: a kártérítéseket a felelősségre vontak vagyonából kell finanszírozni. Csányi Sándornak, az OTP vezérének pl. 100 milliárdos vagyona van. Ebből sok minden megoldható - deklarálta.

Z. Kárpát Dániel közölte, hogy nem szelektálnak, mely civil szervezetekkel és személyekkel fogjanak össze. Mint mondta: nem kell a kirekesztős kormányminta.

Tatár József (MAREVOSZ) úgy nyilatkozott: ha szelektálni kezdenénk, végünk volna.

A kerekasztalnál ülők többen hangosan csatlakoztak, helyeselvén, hogy az ördöggel is összefognak, csak legyen összefogás.

Pillmayer András felszólalásában elmondta: ne kelljen a civileknek a bírósági perért fizetniük. Felrótta, hogy mások ingatlanára is kiterjesztik az ingatlanterhelést. Csak arra az ingatlanra lehessen terhelni, amelyre szerződést kötöttek - mondotta.

Z. Kárpát Dániel csatlakozott: helyes, a civileknek ne kelljen a bírósági perért fizetniük. Közölte: jöjjön, akinek ilyen problémákban ötlete van, és forrásmegjelöléssel törvényjavaslatot nyújtanak be. Többek között azzal összegezte a kerekasztalnál hallottakat, hogy az igazságok ennél az asztalnál hangzottak el, míg a parlamenti felszólalások nem a valóságot fedik. Mint mondta: nagyon örül, hogy kizárólag szakmai felszólalásokat hallott és hálás köszönet ezért, meg a rengeteg munkáért.

 

Sajtótájékoztató a devizahiteles kerekasztal után (Fotó: Domján Tibor)

Utoljára frissítve: 2013-12-17 01:53:54

További híreink
A bántalmazott nép és a kritikát nem tűrő remény
Demokratának lenni, azt jelenti, hogy megengedjük magunknak és másoknak is azt, hogy kérdései, sőt kételyei legyenek – Perintfalvi Rita FB-jegyzete.
2024-04-21 10:22:49, Hírek, Fókuszban Bővebben
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Fókuszban Bővebben
Magyar Péter a Varga Judit-interjúról
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar Péter a volt feleségével, a volt igazságügyi miniszter Varga ...
2024-03-28 21:01:25, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Demokratának lenni, azt jelenti, hogy megengedjük magunknak és másoknak is azt, hogy kérdései, sőt kételyei le...
Bővebben >>